USA, Francie a Británie měly zálusk na německé zlato. Kvůli Řecku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Petr David Josek

Záchranou krachujícího Řecka by mělo být německé zlato. Přáli si to podle nedělního vydání deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung americký prezident Barack Obama, francouzský prezident Nicolas Sarkozy a britský premiér David Cameron. Zmínění lídři si dokázali představit, že by část zlatého pokladu a deviz v držení Spolkové republiky přitekla do záchranného Fondu finanční stability (EFSF). Nápad zazněl na summitu skupiny G20 v Cannes.

„Zlaté rezervy nebyly na tomto fóru v žádném případě tématem pro diskuzi,“ reagoval mluvčí německé vlády Steffen Siebert.

Vysvětlení nabídl nedělní Die Welt: vrcholné schůzce předcházel konflikt mezi německou vládou a Bundesbank. Když její prezident Jens Weidmann jakýkoli převod odmítl, zachovala se stejně v Cannes i kancléřka Angela Merkelová.

Bundesbank má nyní podle Evropské centrální banky zlato v hodnotě 131,9 miliardy eur a devizy za 181,4 miliardy eur. Německý podíl ve fondu EFSF činí 211 miliard.

Těžkou nevoli vyvolal „zlatý nápad“ v řadách koaličních liberálů FDP. „Uplynul týden od přijetí plánu na posílení kapacity EFSF na jeden bilion eur, a tato částka už zase nestačí a sahá se po německých zlatých rezervách. Kdo takto uvažuje, prohřešuje se proti nezávislosti Bundesbank a podkopává důvěru v euro,“ uvedl pro Handelsblatt finanční expert strany Frank Schäffler. Vlastní referendum o budoucnosti eura, které se mělo konat v Řecku, si dokáže představit 71 procent Němců.

V záchranu předlužené helénské ekonomiky nevěří většina dotázaných. Vyplynulo to z průzkumu agentury Emnid pro Bild am Sonntag. Proti všeobecnému hlasování se postavilo 27 procent respondentů, zbytek nedokázal zaujmout stanovisko.
O schopnosti Atén ustát dluhy pochybuje 63 procent oslovených, o opaku jsou přesvědčena 32 procenta.