USA letos vytěží méně ropy a plynu, než se čekalo. Kvůli nízkým cenám

Těžba ropy (ilustrační foto).

Těžba ropy (ilustrační foto). Zdroj: ctk

Americká vláda snížila odhad těžby ropy ve Spojených státech na letošní i příští rok. Prudký pokles cen suroviny na světovém trhu totiž tlačí dolů relativně nákladnou těžbu z břidlicových ložisek. Letošní produkce ropy v USA by však i navzdory zhoršenému výhledu mohla být nejvyšší od roku 1972. Nová prognóza počítá i se slabší produkcí zemního plynu, nižší má být i spotřeba.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) snížil odhad letošního růstu produkce ropy v USA na 650 tisíc barelů denně z dříve předpokládaných 750 tisíc barelů denně. Na příští rok počítá s propadem těžby o 400 tisíc barelů denně, zatímco v předchozí prognóze očekával mírnější pokles o 150 tisíc barelů denně.

„Ačkoliv by letošní těžba ropy v USA měla být o 100 tisíc barelů denně nižší, než se předpokládalo, stále zůstává na cestě k nejvyšší úrovni od roku 1972,“ upozornil šéf úřadu Adam Sieminski, jehož citovala agentura Reuters.

Úřad EIA, který působí při ministerstvu energetiky, snížil také odhad letošní těžby zemního plynu v USA na 78,7 miliardy krychlových stop (2,2 miliardy krychlových metrů) denně. Dosud počítal s objemem 79 miliard krychlových stop.

Graphical visualization of Crude Oil

Za rozmachem produkce ropy v USA v posledních letech stojí technologie hydraulického štěpení, volně nazývané frakování. Tato metoda se používá k těžbě z břidlicových hornin, je však nákladnější než některé jiné těžební postupy. Růst těžby z břidličných formací v USA přitom citelně přispěl k výraznému zlevnění ropy na světových trzích.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zatím na pokles cen ropy nezareagovala snížením produkce. Saúdská Arábie, která je klíčovým členem kartelu, totiž nechce uvolnit místo na trhu těžařům s vyššími náklady, jako jsou právě producenti ropy z břidlicových ložisek v USA. Levná ropa přitom způsobuje finanční problémy chudším členům OPEC.

Snížená prognóza úřadu IEA je další známkou toho, že snaha kartelu OPEC odradit konkurenty s vyššími těžebními náklady od rozšiřování produkce začíná přinášet úspěch. „Domníváme se, že ceny ropy by se měly v blízké budoucnosti stabilizovat. Jsme přesvědčeni, že strategie zemí OPEC se začne vyplácet a těžba mimo kartel se zpomalí,“ uvedl koncem července analytik Eugen Weinberg ze společnosti Commerzbank.