Uvolnění kurzu jüanu k jeho posílení nevedlo, naopak klesl

jüan

jüan Zdroj: profimedia.cz

Kurz čínského jüanu po víkendovém rozšíření fluktuačního pásma výrazně oslabil, později ale část ztrát smazal a uzavíral 0,2 procenta pod pátečním závěrem. Rozšíření pásma tak nijak nezměnilo tlaky na oslabování jüanu, které jsou patrné od poloviny března. Dlouhodobě by naopak uvolnění kurzu mělo vést k růstu čínské měny.

Čína vyhlašuje záměr postupně dospět k plné směnitelnosti měny a ke zcela volnému kurzu. Západní země tlačí Peking už dlouho k uvolnění kurzu a slibují si od toho přirozené posílení čínské měny. Západ v čele s USA si stěžuje, že kurz své měny udržuje Čína uměle nízko, aby získala nespravedlivou výhodu v mezinárodním obchodě.

Čínská centrální banka v sobotu rozšířila fluktuační pásmo pro denní pohyb jüanu vůči dolaru na procento z dosavadního rozpětí 0,5 procenta denně. Banka své rozhodnutí zdůvodnila tím, že reaguje na rozvoj čínského peněžního a devizového trhu.

Kurz jüanu v první hodině obchodování klesl až na 6,3250 CNY za dolar, nejníže od 21. března, a uzavíral na 6,3150 CNY proti pátečnímu závěru 6,3030 CNY. V dlouhodobém horizontu ale jüan k dolaru přecejen postupně oslabuje.

Vývoj kurzu jüanu k dolaru za posledních 5 let

Vývoj kurzu jüanu k dolaru za posledních 5 letVývoj kurzu jüanu k dolaru za posledních 5 let | vrba@mf.cz

Ukázalo se ale, že rozšíření fluktuačního pásma na denní operace trhu nemělo větší vliv. Kurz jüanu se od počátku tohoto roku ani nedotkl hranice dosavadního půlprocentního pásma, což i přes rozšíření rozpětí platilo i pro dnešek.

Nynější tlak na oslabování jüanu je podle obchodníků důsledkem vzestupu dolaru vůči euru, které podkopávají obnovené obavy z dluhové krize v eurozóně.

Peking obvykle činí kroky k uvolnění nebo posílení měny před významnými mezinárodními akcemi a nejinak tomu bylo i nyní. Na konci tohoto týdne se koná jarní zasedání Mezinárodního měnového fondu a počátkem května se má konat schůzka v rámci strategického a hospodářského dialogu USA a Číny.