Varšavská burza přilákala další českou firmu – TwigoNet

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia

Společnost TwigoNet Europe je čtvrtou českou firmou, která si jde pro peníze na alternativní trh Varšavské burzy NewConnect. Podnik, který se zabývá budováním regionálních optických sítí, nabídne na varšavském trhu 45 procent svých akcií, za něž by rád získal 210 milionů korun. To je několikanásobně více, než upsali dosavadní čeští hráči. TwigoNet Europe se tak stane dvojkou tamního parketu. Makléřem emise bude brokerská společnost Cyrrus, poradcem pro vstup na burzu je Raiffeisenbank.

Pětiletý byznysový plán, na který TwigoNet shání prostředky, počítá s vybudováním infrastrukturní platformy, již bude dále pronajímat poskytovatelům datových služeb. „To je model, jaký již léta funguje na západ od našich hranic a rádi bychom na něj přešli také u nás,“ vysvětluje generální ředitel a spoluzakladatel Ondrej Cibuľa. Přiznává, že management zvažoval i jiné cesty získání kapitálu. „Z trhů cenných papírů však byl NewConnect nejlepší volbou,“ dodává.

Vstup TwigoNetu na burzu probíhá formou privátního úpisu, během kterého může Raiffeisenbank oslovit maximálně 99 investorů. Banka nepředpokládá, že by se s nabídkou cenných papírů obrátila na veřejnost. S papíry TwigoNetu se začne obchodovat v listopadu či prosinci. Na alternativním trhu Varšavské burzy jsou v současnosti kotované tři české společnosti – Photon Energy, BSG Energy a iCom Vision, které získaly mezi 15 a 40 miliony korun. Deník E15 již před měsícem informoval o plánech výrobce polyuretanových pěn, společnosti Molitan vstoupit na NewConnect a získat tak 73 milionů korun.

Největší firmou na NewConnectu se stane polská společnost Biomed Lublin. Ta debutuje na tamním trhu tento pátek. „Upsala akcie za šestatřicet milionů zlotých (více než 220 milionů korun),“ uvedla mluvčí varšavské burzy Anna Wiśniewska.

TwigoNet, která má formu evropské akciové společnosti, byla založena v loňském roce. V současné době ji vlastní její vedení. „Optické sítě jsou finální infrastrukturou a nic je v pevném vysokorychlostním připojení nenahradí. Rychlost přenosu dat je omezena pouze koncovými zařízeními, která stačí vyměnit za rychlejší,“ vysvětlil Cibuľa.

TwigoNet momentálně pracuje na několika výstavbách a akvizicích. „Plánujeme úpis cenných papírů a rozběh celého projektu,“ prohlásil Marek Tichý, šéf Corporate Finance v Raiffeisenbank, která je autorizovaným poradcem této společnosti pro vstup na NewConnect. Rozhovory Raiffeisenbank s možnými investory už začaly.