Velké Británii klesl kvůli pandemii úvěrový rating na úroveň Česka

Lidé s ochrannými rouškami v Londýně (11.3.2020)

Lidé s ochrannými rouškami v Londýně (11.3.2020) Zdroj: Reuters

Lidé s ochrannými rouškami v Londýně (11.3.2020)
Lidé s ochrannými rouškami v Londýně (11.3.2020)
Lidé s ochrannými rouškami v Londýně (11.3.2020)
Koronavirus zasáhl hlavní město Británie Londýn (22. 3. 2020)
Koronavirus zasáhl hlavní město Británie Londýn (22. 3. 2020)
10
Fotogalerie

Agentura Fitch kvůli koronaviru zhoršila úvěrový rating Británie o jeden stupeň na AA-. Británii tak nyní hodnotí stejnou ratingovou známkou jako Českou republiku.

Předpokládá totiž, že na britské veřejné finance bude mít negativní dopad epidemie koronaviru.

Agentura navíc uvedla, že výhled britského ratingu zůstává negativní. Signalizovala tak, že by v dohledné době mohla přikročit k dalšímu zhoršení ratingové známky.

"Zhoršení ratingu odráží výrazné ochabení britských veřejných financí způsobené dopadem epidemie nemoci covid-19," uvedla Fitch. "Odráží rovněž rozsáhlou krátkodobou újmu způsobenou ekonomice šířením koronaviru a přetrvávající nejistotu ohledně obchodních vztahů s EU po brexitu," dodala.

Britská vláda ve snaze zpomalit šíření koronaviru nařídila řadě podniků přerušení provozu. Fitch předpovídá, že britská ekonomika letos klesne téměř o čtyři procenta za předpokladu, že drastická restriktivní opatření bude možné ve druhé polovině roku uvolnit. V příštím roce pak počítá s tříprocentním nárůstem ekonomiky.

Britský ministr financí Rishi Sunak již ohlásil řadu stimulačních opatření, kterými se snaží zabránit prudkému nárůstu nezaměstnanosti. Klíčovou součástí jeho plánu je příslib státu hradit 80 procent mzdy dočasně propuštěných pracovníků, napsala agentura Reuters.

Fitch uvedla, že stimulační opatření jsou nezbytná ke zmírnění dopadů koronaviru na ekonomiku. Zároveň ale předpověděla, že veřejný dluh Británie se letos zvýší na 94 procent hrubého domácího produktu (HDP) z loňských 84,5 procenta.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček.

Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.