Venezuela povolí otěže bolívaru, čeká ho prudká devalvace

Nicolas Maduro

Nicolas Maduro Zdroj: ctk

Venezuela zavede novou platformu pro tržní stanovování kurzu měny, ponechá ale v platnosti devizová omezení a systém několika kurzů. Opatření, která v úterý oznámila vláda, podle ekonomů zřejmě oživí příliv deviz, který kvůli propadu cen ropy výrazně klesl. Bude to ale také znamenat další devalvaci bolívaru a zvýšení už tak vysoké inflace.

Na venezuelském černém trhu se americký dolar nyní prodává za zhruba 190 bolívarů. Socialistická vláda ale rozděluje dolary na dovoz nejdůležitějšího zboží po 6,3 bolívaru a na další potřeby je prodává po 12 nebo 52 bolívarech.

Poslední z těchto oficiálních kurzů bude podle vládních činitelů nahrazen novým systémem, v němž se bude kurz určovat podle nabídky a poptávky. Na systému vícesložkového kurzu, který je podle analytiků největší bariérou ekonomického růstu v této jihoamerické zemi, ale nový trh nic zásadního nezmění.

Jeden z oficiálních kurzů bolívaru

Ministr financí Rodolfo Marco Torres prohlásil, že nový systém bude „úplně volný“ a zcela založený na tržním principu. Vládní činitelé ale upřesnili, že obchodovat v rámci tohoto systému bude možné jen prostřednictvím schválených bank a že transakcí se mohou účastnit jen občané s dolarovými bankovními účty. Centrální banka vyzvala občany žijící v zahraničí, aby posílali peníze domů právě přes tento systém.

Nedostatek dolarů ničí ekonomiku

Vláda kvůli propadu devizových příjmů omezila v poslední době množství dolarů, které prodává na aukcích. To podle podnikatelů vede k prohlubování nedostatku zboží v obchodech, k citelným inflačním tlakům a k propadu ekonomiky. Prezident Nicolás Maduro v úterý řekl, že devizové příjmy státu klesly kvůli ceně ropy o 60 procent.

Venezuela trpí ekonomickou krizí, kterou v poslední době zostřil prudký pokles cen ropy. Loni dosáhla inflace 60 procent a ekonomika klesla o 2,8 procenta, což byl nejhorší výkon v celé Latinské Americe. Vláda označuje za původce krize „sabotéry“, opozice ovšem viní vládu z neschopnosti a katastrofální politiky.

Madurova podpora klesá

Makléři dotázaní agenturou Reuters předpokládají, že na novém trhu by se mohla venezuelská měna začít obchodovat kolem 120 bolívarů za dolar. Průměrný kurz se zahrnutím všech tří složek by se tak snížil zhruba na 47 bolívarů za dolar, což by proti loňskému roku znamenalo devalvaci o 56,5 procenta, spočítala organizace Econalitica.

Devalvace ještě vyostří inflaci, což by mohlo prohloubit nespokojenost Venezuelců s vládnoucími socialisty, následníky autoritativního prezidenta Huga Cháveze. Podle nedávného průzkumu místní agentury Datanalisis se podíl respondentů, kteří schvalují působení prezidenta Madura, snížil na 22 procent.