Vstup na burzovní parket může Deliveroo ocenit až na 10,5 miliardy dolarů

Kurýři Deliveroo v ulicích britských měst

Kurýři Deliveroo v ulicích britských měst Zdroj: Reuters

Deliveroo
Kurýři Deliveroo v ulicích britských měst
3
Fotogalerie

Plánovaný vstup na burzu může firmu Deliveroo ocenit až na asi 10,5 miliardy dolarů (234 miliard korun). Akcie společnosti, která se specializuje na rozvoz jídel, se budou nabízet za 390 pencí za kus, uvedly banky pověřené přípravou akce. Je to sice méně, než se čekalo, ale i tak to bude největší veřejná nabídka (IPO) od roku 2011, píše Reuters.

IPO se rozhodli neúčastnit správci velkých britských fondů. Jako důvod zmiňovali uvažovanou strukturu akcií, ale i kritiku ohledně práv zaměstnanců Deliveroo. Někteří si také kladou otázku, zda zatím ztrátové podnikání firmy dokáže někdy v budoucnu ospravedlnit její vysoké ohodnocení.

Deliveroo těží z prudkého růstu poptávky, který je důsledkem opatření proti šíření koronaviru. Jejím prostřednictvím si nyní každý měsíc objednává jídlo z více než 115 tisíc restaurací a obchodů přes šest milionů lidí.

Její vstup na burzu bude největší od května 2011, kdy se v Londýně začalo obchodovat s akciemi švýcarského obchodníka s komoditami Glencore International. Bude to také největší primární nabídka technologické společnosti na londýnské burze.

Společnost Deliveroo uvedla, že vydá akcie dvou tříd. Zakladatel a šéf podniku Will Shu bude jediným vlastníkem akcií třídy B a každá z jeho akcií bude mít 20 hlasů. Rozdělit akcie do dvou tříd je poměrně běžné u technologických firem ve Spojených státech. V Británii je někteří investoři ale rádi nemají, protože takto uspořádaná akcionářská struktura může dát manažerům až příliš velký vliv a především značné výhody proti drobným akcionářům.