Deliveroo nadopované koronakrizí chystá největší primární úpis za deset let

Kurýři Deliveroo v ulicích britských měst

Kurýři Deliveroo v ulicích britských měst Zdroj: profimedia.cz

Kurýři Deliveroo v ulicích britských měst
Logo Deliveroo
Kurýři Deliveroo v ulicích britských měst
Kurýři Deliveroo v ulicích britských měst
5
Fotogalerie

Plánovaný vstup na londýnskou burzu by mohl britskou společnost Deliveroo ocenit až na 8,8 miliardy liber, zhruba 267 miliard korun. Mohl by se tak stát největší primární veřejnou nabídkou akcií za posledních deset let, uvedla agentura Reuters. Vychází z cenového rozpětí, které firma pro účely nabídky zveřejnila. Deliveroo rozvážející jídlo těží z prudkého růstu poptávky v důsledku koronakrize.

Firma dnes oznámila, že cenu akcie stanovit na 3,9 až 4,6 libry, což podnik ohodnocuje na 7,6 až 8,8 miliardy liber. Podle britské vlády je Deliveroo důkazem toho, že Londýn i po odchodu Británie z Evropské unie dokáže přilákat velké primární emise akcií.

Prostřednictvím společnosti Deliveroo si nyní každý měsíc přes šest milionů lidí objednává jídlo z více než 115 tisíc restaurací a obchodů. Hodnota zpracovaných transakcí se loni zvýšila o 64 procent na 4,1 miliardy liber. Ztráta podniku naopak klesla, a to na 223,7 milionu z 317,3 milionu liber v roce předchozím. V prvních dvou měsících letošního roku dosáhl růst hodnoty zpracovaných transakcí 121 procent.

„Zažíváme silný začátek roku 2021 a jsme teprve na pokraji vzrušující cesty na velkém a rychle rostoucím trhu s rozvozem jídla. Před sebou máme obrovské příležitosti,“ uvedl zakladatel a výkonný ředitel podniku Will Shu.

Podle analytiků nicméně panují pochybnosti, zda bude nynější příznivý vývoj pokračovat i po uvolnění koronavirových opatření. „Deliveroo zjevně podpořil covid,“ uvedla analytička Susannah Streeterová ze společnosti Hargreaves Lansdown. „Nevyhnutelně nastane pokles poptávky, jakmile strávníci začnou využívat možnost rezervovat si stůl ve svých oblíbených podnicích, až se restrikce zmírní,“ dodala.