Wall Street odkrývá další zlatou žílu. Akcie kyberbezpečnosti za sebou nechávají AI

Akcie firem z branže kyberbezpečnosti se mohou stát novým hitem Wall Street.

Akcie firem z branže kyberbezpečnosti se mohou stát novým hitem Wall Street. Zdroj: E15/Midjourney

Po celý loňský rok udával rytmus vyspělých akciových trhů fenomén umělé inteligence. Aniž by se dokázal podstatněji propsat do zisků těchto firem, vidina technologické revoluce dala investorům vydělat desítky, a v některých případech i stovky procent. Dost možná ale řekl prozatím své a k novým rekordům bude muset Wall Street dotlačit nový supertrend. Jedním z aspirantů je rychle rostoucí byznys firem živících se zajištěním internetové bezpečnosti. Akcie cybersecurity se totiž mohou burzovně vyřádit nejen na faux pas umělé inteligence, ale třeba i na stále bezpečnostně děravém světě kryptoměn. Takzvaná „étéefka“ už ostatně v posledních měsících dokázala nechat svou konkurenci ze stáje AI za sebou.

„Jde o velmi zajímavý segment trhu s výrazným růstovým potenciálem, jelikož dochází ke stále sofistikovanějším kriminálním hrozbám přes internetové sítě jak u firem, tak i u bank nebo státních institucí,“ soudí portfolio manažer Raiffeisenbank Jindřich Svátek.

Boom umělé inteligence byl přitom zčásti i příčinou růstového zážehu „security“ akcií, pro které ovšem může být teprve odrazovým můstkem, a to i díky prolnutí obou odvětví. „Akcie kyberbezpečnostních firem by mohly převzít pomyslnou pochodeň v okamžiku, kdy růst AI akcií ustane. A to i díky využití umělé inteligence,“ dodává analytik Purple Trading Petr Lajsek. Ta by měla pomoci společnostem snížit čas potřebný na odhalení kybernetických útoků i na následnou odpověď.

Jak uvádí statistiky společností Embroker a Statista, počet kybernetických útoků se loni meziročně zvýšil téměř o polovinu. Nejvíce vidět byly útoky na americké zábavní giganty MGM Resorts a Caesars Entertainment provozující kasina a hotely mimo jiné v Las Vegas či únik uživatelských dat biotechnologické firmy 23andMe. Společnosti tak stále více investují do kybernetického zabezpečení. Mezi lety 2019 a 2023 se firemní náklady na tyto účely zvýšily o 70 procent. V tomto roce by měly náklady na kyberobranu opět růst dvojciferným tempem. Na burzovním výkonu branže je to znát.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!