Wall Street ohrožuje inflační šok. Investoři přepínají do dluhopisů a akcie vyhlížejí pád

Wall Street čelí hrozbě, na kterou se už burziáni chystali zapomenout. Inflaci

Wall Street čelí hrozbě, na kterou se už burziáni chystali zapomenout. Inflaci Zdroj: Grafika e15

Americké akcie stojí před zásadním mezníkem. A totiž vypořádat se s terapií inflačního boomu posledních měsíců. Ještě na počátku roku se přitom zdálo, že růst cen v největší ekonomice světa je uzavřenou kapitolou historie a centrální bankéři tak mohou Americe během letoška vydatně ulevit od vysokých úroků. Právě na této vlně se vezla Wall Street v prvním čtvrtletí a vydělala investorům přes deset procent. Inflace ale znovu ožila a podpora pro akcie je ta tam. Pro Wall Street nacházející se relativně nedaleko od historického maxima jde o jednu z největších výzev posledního roku a podle expertů může být výsledkem bolestivé a hlavně drahé klopýtnutí trhu. 

„Úrokové sazby v USA i v následujícím období zůstanou na silně restriktivní úrovni, což by mohlo způsobit pokračování akciových výprodejů,“ soudí akciový stratég společnosti Conseq Michal Stupavský. Wall Street už ostatně ze svého letošního vrcholu ubrala. Během necelého uplynulého týdne zlevnily akcie v průměru o čtyři procenta.

„Aktuální začátek korekce na akciových trzích vidím jako racionální, nicméně neočekával bych delší trvání,“ předpokládá ekonom společnosti XTB Štěpán Hájek. 

Akciové trhy ještě počátkem roku očekávaly pro letošek až šestero snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu v každém kroku. Aktuálně nejpravděpodobnější možností je pouhé dvojí snížení, a to až v pozdější části roku. „Americký Fed snižuje úrokové sazby daleko pomaleji, než se očekávalo. Náklady na kapitál jsou kvůli tomu vysoké, což má negativní dopad nejen na finance firem, ale třeba i na trh realit,“ připomíná efekty striktní politiky americké centrální banky ekonom Finlordu Boris Tomčiak.

Co by Wall Street mohlo s trochou nadsázky takřka zdecimovat, by bylo

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!