Dohoda na záchranu obří kryptoburzy FTX padla, trh s digitálními měnami se potápí

Zakladatel kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried

Zakladatel kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried Zdroj: profimedia

Ještě začátkem týdne stál bitcoin kolem 21 tisíc dolarů, nyní ale klesl o 4500 dolarů níže. Celý trh kryptoměn potápí krach jedné z největších kryptoburz FTX. Tu měla z finančních trablů dostat konkurenční Binance, z dohody ale nakonec sešlo. Záchrana FTX prý není v silách Binance. Někteří byznysmeni neváhají přirovnávat současné trable FTX k pádu americké banky Lehman Brothers, který odstartoval v roce 2008 finanční krizi. Očekává se vlna nucených výprodejů kryptoaktiv.

Oprávněné obavy o solventnost burzy FTX po prudkém poklesu kurzu jejího nativního tokenu FTT stahují poslední dny dolů celý trh digitálních měn. Generální ředitel Binance Čchang-pcheng Čao od dohody mezi svou firmou a FTX odstoupil po nahlédnutí do účetních knih zkrachovalé kryptoburzy. 

Šéf FTX Sam Bankman-Fried řekl, že „zkoumá všechny možnosti“. „FTX v současné době není schopna zpracovávat výběry. Důrazně nedoporučujeme vklady,“ uvádí web FTX.

Agentura Bloomberg odhaduje, že kryptoměna musí klesnout pod 13 tisíc dolarů, aby to odpovídalo rozsahu předchozích propadů. Na této úrovni by mohla najít základnu pro zotavení.

S nabídkou na pomoc FTX přišel poté, co v neděli sám svým tweetem rozséval pochybnosti o hotovostních rezervách FTX. Její zakladatel Sam Bankman-Fried podobné obavy označoval jako neopodstatněné.

Chcete vydělat na kryptoměnách? Podívejte se, jakých chyb byste se měli vyvarovat:

Video placeholde

• Videohub

Spoluzakladatel burzy BitMex Arthur Hayes přirovnal nynější pozici FTX k americké investiční bance Lehman Brothers na prahu světové ekonomické krize. Cena bitcoinu podle Hayese půjde ještě níže.

Kryptoměny a dominový efekt?

„Je nejvyšší čas, aby služby s vlastními tokeny udělaly a zveřejnily audit. Potíže FTX jsem popravdě nečekal,“ míní zakladatel online kryptoměnové akademie Altclub Daniel Trojan. Podle něj přijdou další podobné průšvihy, hrozí prý například u další velké burzy Crypto.com. 

„Sleduji je od prvotního úpisu jejich vlastních digitálních mincí (ICO) až doteď. Zažil jsem jiný název, dva tokeny, změny podmínek úroků před expirací, zhoršení podmínek platebních karet navzdory držení jejich vlastních tokenů, neskutečné utrácení peněz za doménu i sponzoring… Firma vyhazuje 40 procent zaměstnanců a tak dále. Za ty roky nemohu mít pocit, že je to skvěle řízené. Snad se pletu, jejich aplikace je skvělá,“ zdůvodňuje své obavy Trojan.

V tuto chvíli ale chybějí zprávy, že by z Crypto.com například nemohli uživatelé vybrat své kryptoměny. Jiní podnikatelé navíc obecně vidí situaci méně dramaticky.

„Aktuální dění bereme jen jako krátkodobý problém, který nebude mít výraznější dopad na svět kryptoměn. Trh s těžebními stroji naopak registruje nedostatek nabídky oproti extrémní poptávce; i z tohoto důvodu si troufáme odhadovat, že se velmi brzy trh otočí a znovu poroste,“ řekl agentuře ČTK Jakub Hlavenka, šéf společnosti 2bminer, která zprostředkovává těžbu digitálních měn na klíč.

Bitcoin a další kryptoměny poběží dál

Podobně se ubezpečují i zkušení držitelé bitcoinu. Aktuální nejistota na trhu odráží v první řadě situaci centralizovaných burz, které s přímým fungováním virtuálních měn nesouvisejí. Kdo drží kryptoměny ve své digitální peněžence, a ne na burze, ten nemá důvod k obavám.

Ke svým prostředkům bude mít přístup vždy a za každých okolností. Bitcoin a spol. ke svému základnímu technologickému fungování velké zprostředkovatele typu FTX či Binance teoreticky vůbec nepotřebují.

Kauza naplno propukla po zveřejnění zprávy serveru Coindesk, podle které měla tradingová firma Alameda Research se stejným zakladatelem jako FTX problémy s hotovostí. S dodatkem, že většinu její likvidity tvořily tokeny FTT. Alameda a burza FTX jsou spolu úzce provázány, zahraniční servery píší o sesterských firmách.

Sam Bankman-Fried i Čchang-pcheng Čao patřili ještě na začátku tohoto týdne do první stovky nejbohatších lidí planety podle agentury Bloomberg. Hodnota jejich jmění se pohybovala kolem 17 miliard dolarů (414 miliard korun). Aktuálně ale už Bankman-Fried v pořadí 500 nejbohatších lidí planety kvůli problémům svých firem vůbec nefiguruje, přišel prakticky o vše.

Kryptokrachy 2022

Svět kryptoměn zažívá náročný rok. Jeho hodnotu poslaly dolů kromě vyvanutí růstového cyklu a utahování monetární politiky centrálních bank také krachy některých velkých projektů. Následuje jejich výběr.

  • Letos zbankrotoval jeden z nejvýznamnějších kryptohedgeových fondů Three Arrows Capital (3AC)
  • Zkolaboval také ekosystém navázaný na blockchain Terra – virtuální měny luna nebo UST
  • V insolvenci skončila rovněž „kryptobanka“ Celsius, kde měly peníze tisíce Čechů