Zlato na rozcestí: lidé ho chtějí, fondy ne

Vývoj ceny zlata

Vývoj ceny zlata Zdroj: E15

Tvrzení, že je zlato bezpečný přístav, může být i pověra. Minimálně to naznačil vývoj v komoditách od letošního března — zlato se stalo čtvrtou nejvolatilnější komoditou vůbec, po stříbře, plynu a kukuřici. Na atraktivitu drahého kovu působí protichůdné tendence. Z jedné strany je silná poptávka po koupi fyzického zlata, a to jak ze strany velkých asijských investorů, tak drobných spekulantů.

Fondy se ale zlata v poslední době zbavovaly. Podle EPFR Global, který sleduje peněžní transfery, komoditní fondy v minulém týdnu odprodaly zlato za 1,57 miliardy dolarů. Celkově letos klesla cena zlata o 17 procent. Na dno se ceny dostaly v polovině dubna, s hodnotou 1321 dolarů za troyskou unci.

Pokles cen zlata ale přilákal zájemce o nákup fyzického kovu. Asijští dealeři mají podle Reuters problém uspokojovat objednávky. „Poptávka po fyzickém zlatě částečně otáčí negativní trend, ale očekáváme, že odliv zájmu z fondů bude přetrvávat,“ potvrdil Reuters trend Suki Cooper z Barclays.

Veletoč zažila burzovní cena zlata minulý týden, když investory vyděsil „výklad“ slov šéfa Fedu Bena Bernankeho. Ten údajně naznačil, že by centrální banka mohla omezit velkorysé výkupy dluhopisů, což pouští peníze do oběhu, až se americká nezaměstnanost stabilizuje. Během jediného dne cena zlata vzrostla nejprve o 2,6 procenta, ale pak spadla o 1,8 procenta. Včera ceny zlata rostly kvůli útěku od akcií a slabšímu dolaru.

Vývoj ceny zlataVývoj ceny zlata | E15

Není nepochopitelné, že hodnota drahého kovu tolik kolísá. Zlato funguje jako přístav proti inflaci, a právě výkupy dluhopisů, nástroj měnového uvolňování, obavy z inflace zvyšují. Pokud inflace nehrozí, k růstu ceny zlata není velký důvod.

Měnové uvolňování také přináší více peněz na investice. Ovšem zlato je považováno také za bezpečný přístav v nejistých časech. A nejistota se po spekulacích o omezení měnového uvolňování zvýšila. Přidaly se i obavy ze slábnutí tempa průmyslu v Číně, který se má stát spasitelem světové ekonomiky. Na tyto obavy nyní doplácejí hlavně průmyslové komodity, což se projevilo v květnovém zhruba šestiprocentním oslabení takzvaných komoditních měn, australského a novozélandského dolaru.

Nákup fyzického zlata je běh na dlouhou trať

Češi se učí peníze schovávat do zlata místo do polštáře