Zlato prodělalo nejhorší čtvrtletí za čtyřicet let

Zlato prodělalo

Zlato prodělalo

Kam až to může spadnout? Tuto otázku se nikdo z těžařů či obchodníků se zlatem nyní neodváží ani vyslovit. Donedávna opěvovaný bezpečný přístav má za sebou nejhorší čtvrtletí od roku 1971, kdy Spojené státy přeťaly vazbu ceny zlata na dolar.

Žlutý kov ztratil od dubna do konce června 24 procent hodnoty a nepomohl mu ani páteční růst o 1,7 procenta, díky kterému zlato zakončilo druhý kvartál na 1232 dolarech za troyskou unci. Od začátku roku přišli investoři do zlata o 29,5 procenta svých prostředků.

Hubenější časy zřejmě čekají také tuzemské prodejce investičního zlata a investičních zlatých mincí. Drobní čeští investoři se totiž vyznačují tím, že nakupují v dobách rekordně vysokých cen. Obchodníci nicméně chtějí přesvědčit zákazníky, že pokles ceny znamená velkou příležitost. „Dnešní pokles ale otvírá prostor spekulacím o dalším klesání cen. To ještě může pokračovat. Řada investorů proto odkládá nákup fyzického zlata na nejbližší období ve snaze realizovat ho za co nejvýhodnějších podmínek,“ uvedl za Pražskou mincovnu a portál Zlatémince.cz Jakub Tureček.

„Zlatu v Čechách nahrává také to, že klesá český akciový trh na rozdíl od toho amerického. Jinými slovy, na trhu se hromadí hotovost, kterou je třeba někam vložit, a lidé čekají na první pozitivní impulz,“ dodává za portál České mincovny ČM Aurum její manažer Kamil Kresta. Přesná čísla o prodeji zlata v česku žádné statistiky nesledují a sami obchodníci je uvádět nechtějí.

Zlato v posledních pěti letechZlato v posledních pěti letechZlato v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

Cílovou cenu zlata, tedy cenu v horizontu dvanácti měsíců, nyní vidí řada analytiků na tisíci dolarech za unci. „V současnosti se na nás obracejí investoři, kteří dlouhou dobu vyčkávali, až bude zlato za výhodnou cenu, a kteří nestihli nakoupit před rokem 2011, kdy cena zlata prudce vzrostla,“ doplňuje Kamil Kresta.

Světlé zítřky v prodeji fyzického zlata nadále očividně čeká také Česká spořitelna, která uvedla, že za uplynulý rok prodala zlato v hodnotě 200 milionů korun a nyní rozšířila počet poboček, kde se dají zlaté slitky vyzvednout. Erste, matka České spořitelny, patří k několika málo institucím, které věří v růst zlata v nadcházejícím roce.

Zlato bylo na vrcholu v září 2011, kdy dosáhlo 1921 dolarů. Od té doby přišlo o čtyřicet procent. Ještě loni v říjnu se obchodovalo okolo 1800 dolarů za troyskou unci. Sestup zlata nastal v první polovině dubna a akceleroval poté, co šéf americké centrální banky Ben Bernanke naznačil, že banka by v dohledné době mohla přestat tisknout nové peníze. Bankéři říkají, že mezi majetnými klienty a správci aktiv vypukla panika, která je přiměla zbavovat se zlatých investic.