Zlato se nevyplatí těžit. Řada producentů prodělává na každé unci

Stále více těžařů zlata utratí za vydolování a zpracování drahého kovu více, než kolik za něj následně dostanou na trhu. Na vině nejsou ani tak rostoucí náklady, jako spíš dlouhodobě klesající cena zlata.

Řada producentů s vyššími náklady začala po nedávném propadu cen zlata prodělávat na každé vytěžené unci. Cena zlata ve středu klesla na čtyřleté dno 1137 dolarů za troyskou unci a některým těžařům tak dokonce hrozí, že letos vykážou ztrátu.

Cena leží pod produkčními náklady v případě sedmi z 19 těžebních společností, které sleduje agentura Bloomberg. K postiženým firmám patří například třetí největší jihoafrický těžař Harmony Gold či kanadský Primero Mining. Náklady dalších dvou společností jsou od bodu zlomu vzdáleny méně než 50 dolarů.

„Právě teď vzniká něco jako dvoutřídní trh,“ řekl Bloombergu obchodník John Ing ze společnosti Maison Placements Canada. Investoři se drží podniků s dostatečně nízkými náklady a zbavují se akcií těch firem, které na těžbě prodělávají.

Vývoj ceny zlata


Pád cen zlata v posledních třech letech následuje po více než dekádě trvalého růstu. Podle Mika Schrodera z jihoafrické investiční společnosti Old Mutual se producenti v dobrých časech „soustředili více na objem než na hodnotu“. „Teď za to platí,“ dodal.

Potíže se nevyhýbají ani Kellnerovi
Další špatný rok zažívá i ruský těžař zlata a stříbra Polymetal, na což doplácejí všichni jeho akcionáři včetně skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. „Pokles světových cen zlata se účetně odrazil na poklesu hodnoty našeho podílu ve významném ruském těžaři zlata a dalších drahých kovů, společnosti Polymetal,“ připustil ostatně ve výroční zprávě za loňský rok vládce skupiny PPF Petr Kellner. Propad akcií firmy letos pokračuje.

Producenti se sice snaží náklady snižovat, svůj osud ale do značné míry nemohou ovlivnit. Do zlata totiž investoři obvykle ukládají peníze v časech krize a po jejím odeznění se jej naopak zbavují.

Pokud by cena zlata klesla až na 1100 dolarů za troyskou unci, ochota bank půjčovat některým těžařům klesne, odhadl analytik kanadské společnosti RBC Capital Markets Stephen Walker. „A nové projekty by pravděpodobně nezískaly souhlas správních rad,“ dodal.