Zlato se vyšplhalo na historické maximum, pomáhá mu vyhlídka na snižování sazeb v USA

Odlévání zlata do formy ve švýcarské rafinerii Metalor

Odlévání zlata do formy ve švýcarské rafinerii Metalor Zdroj: Reuters

Cena zlata dosáhla rekordních více než 2111 dolarů za troyskou unci. K růstu podle analytiků přispívá očekávání, že americká centrální banka (Fed) už začátkem příštího roku přistoupí ke snížení základních úrokových sazeb. Ty jsou teď ve Spojených státech na nejvyšší úrovni za více než 20 let.

Nižší úrokové sazby centrálních bank zlato obecně zatraktivňují. Zlato, které je považováno za uchovatele hodnoty proti devalvujícím měnám, samo žádný úrok nenese. V prostředí vysokých úroků naopak investoři mívají více příležitostí, jak si zajistit vyšší výnos. 

„O zlatě dlouhodobě platí, že skáče tak, jak píská americký dolar. Právě jeho výrazné posilování stálo za pádem cen zlata až na 1800 dolarů za unci na začátku října. Od té doby však trh začal vyhlížet první snížení úrokových sazeb v USA, a dolar tak začal výrazně oslabovat,“ řekl analytik společnosti Purple Trading Petr Lajsek.

Šéf Fedu Jerome Powell se v pátek vyjadřoval ke stavu ekonomiky a obchodníci z jeho slov došli k názoru, že centrální banka by mohla začít sazby snižovat už začátkem příštího roku.

Powell mimo jiné řekl, že rizika nedostatečného a nadměrného zpřísnění měnové politiky už jsou ve větší rovnováze, ale že Fed v tuto chvíli o snížení úroků neuvažuje. Donedávna Powell říkal, že další zvýšení úrokových sazeb nelze vyloučit.

„Technicky vzato, dosavadní dynamika stále vypadá dost silná, přestože ceny prolomily hranici odporu na úrovni 2050 USD/oz. Investoři dál nakupují kontrakty na růst ceny, a to jak v důsledku rostoucího geopolitického napětí, tak v důsledku očekávaného snížení sazeb v USA,“ poznamenala analytička společnosti ANZ Soni Kumariová. Zlatu totiž hrají do karet i války v Ukrajině a v Izraeli.