Česká ekonomika je v nejdelší recesi za uplynulých 16 let

Výroba turbíny ve Škodě Power

Výroba turbíny ve Škodě Power Zdroj: E15 Eduard Erben

Česká ekonomika loni klesla o 1,2 procenta, informoval dnes ve zpřesněném odhadu Český statistický úřad. Podle statistiků se tak nachází v nejdelší recesi od roku 1997, kdy její pokles rovněž trval čtyři čtvrtletí za sebou. Hrubý domácí produkt se snížil i v samotném 4. čtvrtletí, a to oproti předchozímu roku o 1,7 procenta a vzhledem k předchozímu čtvrtletí o 0,2 procenta.

„HDP v roce 2012 klesal ve všech čtvrtletích, a to jak v meziročním srovnání, tak i mezičtvrtletně, ekonomická recese se v průběhu roku postupně mírně prohlubovala,“ uvedl ČSÚ.

Hlavní příčinou nepříznivého vývoje byla podle statistiků klesající tuzemská poptávka jak domácností po zboží a službách pro konečnou spotřebu, tak investorů po fixním kapitálu. „Zahraniční obchod již nebyl schopen vývoj domácí poptávky kompenzovat,“ dodal ČSÚ.

Úřad vývoj ekonomiky za celý loňský rok zhoršil, když ještě v únoru počítal s poklesem ekonomiky o 1,1 procenta. Informace o vývoji ve 4. čtvrtletí nezměnil.

HDPHDP | CSU

Česko se tak na žebříčku zemí EU, které si oproti předchozímu roku nejvíce pohoršily, umístilo na osmé příčce. „Kromě finanční krizí sužovaných zemí eurozóny v jižním křídle kontinentu dopadlo hůř než Česko již jen Maďarsko,“ připomněl analytik UniCredit Pavel Sobíšek.

Na poklesu domácí poptávky se podílely podle statistiků především výdaje domácností, které se v ročním úhrnu meziročně snížily ve stálých cenách o 3,5 procenta. Značně loni poklesl podle ČSÚ zájem zejména o předměty dlouhodobé spotřeby jako jsou osobní automobily nebo nábytek, snížily se i výdaje za potraviny, nealkoholické a alkoholické nápoje, prostředky na údržbu a opravu bytů, pojištění a další zboží a služby.

„Největší zářez do výkonu ekonomiky v celém roce udělalo spotřební chování domácností,“ konstatoval Sobíšek. Propad jejich reálné spotřeby za loňský rok o 3,5 procenta byl podle něj nevídaný od roku 1995 a není vysvětlitelný jen snížením dynamiky v jejich příjmech. Podle Sobíška navíc srovnání s předchozím rokem zůstane v záporných číslech ještě několik příštích čtvrtletí. „Celý letošní rok nadále vidíme jen těsně nad nulou – na hodnotě plus 0,4 procenta,“ dodal.

Řídící partner PricewaterhouseCoopers Česká republika Jiří Moser přesto již vidí světlo na konci tunelu. „Jak ukázal náš průzkum mezi řediteli nejvýznamnějších tuzemských firem, více než polovina z nich očekává, že jim letos porostou tržby. Proti loňsku jich o něco méně plánuje úsporná opatření, stabilizovat by se měl trh práce a výrazněji by se mělo oživit i úvěrování podniků. Navzdory přetrvávajícím obavám z budoucnosti pak devět z deseti šéfů tuzemských firem očekává do tří let růst tržeb,“ uvedl.

Tvorba hrubého fixního kapitálu byla v roce 2012 meziročně nižší o 1,6 procenta především v důsledku negativního vývoje ve druhém pololetí, kdy značně poklesly investice do dopravních prostředků a budov.

Jedinou složkou poptávky, která měla po celý loňský rok pozitivní vliv na vývoj HDP, byl zahraniční obchod. „Meziroční zvýšení vývozu zboží za celý rok 2012 o 4,2 procenta alespoň částečně kompenzovalo pokles domácí poptávky,“ uvedl ČSÚ.

V běžných cenách byl loni podle statistiků v tuzemské ekonomice vytvořen hrubý domácí produkt za 3,844 bilionu korun, což bylo pouze o 0,1 procenta více než v roce 2011.

Recept proti skomírání