Česká ekonomika zklamala. Kvůli zpomalení Evropy mezičtvrtletně stagnovala

Strojírenská firma Robert Bosch zahájila stavbu nové výrobní haly v Českých Budějovicích.

Strojírenská firma Robert Bosch zahájila stavbu nové výrobní haly v Českých Budějovicích. Zdroj: ctk

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím stagnovala, analytici přitom čekali růst o 0,3 procenta. Příčinou mezičtvrtletní stagnace je podle Českého statistického úřadu pokles příjmů ze spotřební daně z tabákových výrobků způsobený předzásobením na konci loňského roku.

Meziročně hrubý domácí produkt vzrostl o 2,6 procenta. Horší než očekávaný výsledek dnes vykázala také ekonomika Německa, hlavního obchodního partnera Česka. Tamní hospodářství ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně kleslo o 0,2 procenta. „To je velmi špatná zpráva i pro Českou republiku. Jestliže Němci neporostou, my neporosteme také,“ říká hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Znepokojující je podle hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka také ekonomický vývoj v dalších zemích. „Itálie oznámila mezičtvrtletní pokles HDP ve druhém čtvrtletí minulý týden. Dnes se k ní přidalo Německo. Francie sice neklesá, ale ani neroste. Zároveň se zvyšuje riziko deflace. Střední Evropa, s výjimkou České republiky, již v deflaci je,“ uvedl.

Růst HDP má ale visegrádském regionu pozitivní tendenci. Maďarská ekonomika vzrostla ve čtvrtletí meziročně o 3,9 procenta, a zaznamenala tak svůj nejsilnější výkon za více než osm let. Maďarsko tak bylo druhé čtvrtletí za sebou nejrychleji rostoucí ekonomikou ze zemí visegrádské čtyřky a jednou z nejvýkonnějších ekonomik i v celé unii. Slovenská ekonomika zrychlila tempo meziročního růstu na 2,5 procenta, mezičtvrtleně zpomalil růst na 0,6 procenta. Polská ekonomika mezičtvrtletně vzrostla o 0,6 procenta a meziročně o 3,2 procenta.

Evropa zmrzla

Ekonomický růst eurozóny se ve druhém čtvrtletí v mezičtvrtletním srovnání zastavil. Hrubý domácí produkt 18 zemí měnové unie v meziročním srovnání zpomalil růst na 0,7 procenta z tempa 0,9 procenta v prvním čtvrtletí.

V prvním čtvrtletí český HDP vzrostl meziročně o 2,9 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta. Pro pozitivní meziroční vývoj ekonomiky ve 2. čtvrtletí mělo podle ČSÚ klíčový význam pokračující oživení zpracovatelského průmyslu. Výrazně se dařilo zejména výrobě dopravních prostředků, pryžových a plastových výrobků. Naopak v odvětví finančního zprostředkování meziročně hrubá přidaná hodnota klesla.

Vývoj české ekonomiky za posledních 10 let


tradingeconomics.com

Pro pozitivní meziroční vývoj ekonomiky ve 2. čtvrtletí mělo podle ČSÚ klíčový význam pokračující oživení zpracovatelského průmyslu. Výrazně se dařilo zejména výrobě dopravních prostředků, pryžových a plastových výrobků.

„Daří se především automobilovému průmyslu a některým dalším navázaným oborům. Loňská obměna modelových řad některých automobilek letos výrazně přispívá k růstu průmyslu a nakonec pomáhá i exportu a HDP,“ hodnotí analytik ČSOB Petr Dufek. Naopak v odvětví finančního zprostředkování meziročně hrubá přidaná hodnota klesla.

Pozitivní výhled

Podle analytika Home Credit Michala Kozuba není špatný ani mezičtvrtletní výsledek. Ekonomika podle něj pořád roste dobrým tempem. „Je stimulovaná různými popudy z vnějšku k tomu, aby byla v dobré situaci. Je to uvolněná měnová politika, kdy úrokové sazby jsou nízké. A také jsou to devizové intervence, které pomáhají exportérům,“ říká Kozub.

Analytici předpokládají, že expanze české ekonomiky bude v dalších měsících pokračovat. Hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka však vidí rizika v situaci na Ukrajině. „Z pohledu České republiky je ovšem důležitou nepříjemností to, že Evropa podává letos špatný výkon, a to se bavíme o první polovině roku, kdy situace kolem Ukrajiny byla méně vyostřená než dnes,“ varuje Brožka. Navzdory rizikům však očekává růst 2,6 procenta.