Český průmysl po krizi opět vytlačuje služby

Montážní linka společnosti Changhong v první česko-čínské průmyslové zóně, které je Nymburku, ilustrační foto

Montážní linka společnosti Changhong v první česko-čínské průmyslové zóně, které je Nymburku, ilustrační foto Zdroj: ctk

Podíl služeb na hrubé přidané hodnotě v Česku v pokrizových letech klesl. Zatímco v roce 2010 dosáhl 61,5 procenta, předloni se snížil na 59,4 procenta. V průměru evropské osmadvacítky přitom trvale rostl na necelých 74 procent, ukazuje srovnání Eurostatu.

Služby dosáhly největší váhy v době krize, která citelně zasáhla průmysl. „Část pracovníků propuštěných v průmyslové výrobě nalezla uplatnění v sektoru služeb,“ popsal hlavní ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovanda. S oživujícím průmyslem ale poklesly na předkrizovou úroveň.

„V posledních letech sekundární sektor nabýval na významu díky zotavování zpracovatelského průmyslu z recese v roce 2009. Zvýšil se i podíl zemědělství,“ vyjmenovala Zuzana Cabicarová z Českého statistického úřadu. Po recesi došlo v proexportně orientovaném tuzemsku hlavně k nárůstu vyvážení průmyslových výrobků. „Až následně roste rovněž objem služeb, které jsou spotřebovávány spíše tady u nás,“ popsal analytik GE Money Bank Petr Gapko.

Podí služeb na hrubé přidané hodnotěPodí služeb na hrubé přidané hodnotě | E15

Vysoký podíl průmyslu je pro Českou republiku problematický právě v letech, kdy se evropské ekonomice příliš nedaří. Podobnou váhu terciárního sektoru jako Česko v evropském srovnání vykazuje Rumunsko nebo také Albánie.

Situace v tuzemsku se ale zvolna mění k lepšímu. „Příjmy se v loňském roce zvedly a lze očekávat, že v letošním roce 2016 porostou ještě více. Proto se domnívám, že sektor služeb čeká poměrně pěkný růst a mohl by se zvednout i podíl k HDP,“ připomněl Gapko.