Číňané se předhánějí ve vstupech na burzu, emisí je nejvíce za desetiletí

Peking, ilustrační

Peking, ilustrační Zdroj: Profimedia.cz

Peking, ilustrační
Si Ťin-pching
3
Fotogalerie

Čínské firmy vstupovaly na tamější burzy jako na běžícím pásu. Uskutečnilo se zde 582 primárních emisí, což představuje 36 procent z emisí na celém světě.

Tahounem burzovních debutů na světových burzách byla jednoznačně Čína. Pro kapitál si přišlo na místní burzy 582 firem, což představuje razantní nárůst o 63 procent oproti loňskému roku. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti EY.

Čína se tak významně podílela na tom, že se v loňském roce uskutečnilo nejvíce emisí (takzvané IPO) od předkrizového roku 2007 a to 1624. Jejich počet se meziročně zvýšil o téměř padesát procent. Čínské burzy podle experta poradenské firmy EY Terence Ho budou i nadále těžit z podpory vlády. Ta chce snížit počet firem, které čekají na svůj vstup burzu.

Ostatně právě na čínských trzích se v letošním roce uskutečnil nejvyšší počet emisí. V tomto žebříčku je jedničkou burza v Šen-čenu s 217 emisemi, za níž následuje Šanghaj (212 IPO) a třetí je Hongkong, na jehož burzu si pro kapitál přišlo 149 firem. Až čtvrtým je americký trh Nasdaq, který si pro svůj burzovní debut zvolilo 103 společností.

Letošní největší emise se však odehrála v sousedním Rakousku, když na vídeňskou burzu vstoupila finanční instituce Bawag. Její akcie se prodaly za dvě miliardy dolarů. Dvojkou se stalo IPO indické pojišťovací firmy General Insurance Corp. of India, které vyneslo 1,7 miliardy dolarů.

Naopak pražská burza po loňském úpisu akcií Monety Money Bank letos hladověla. Zájem o získání kapitálu prodejem akcií je však ze strany tuzemských společností dlouhodobý. „Je to dané historií. České firmy jsou zvyklé si chodit pro financování do bank. Ve vyspělém světě jsou naopak zvyklé chodit si na finanční trhy,“ říká analytik J&T Banky Milan Vaníček. Podle něj to může být ovlivněné i „špatnou zkušeností s privatizací“.

Investoři letos celkem nakoupili akcie burzovních nováčků za 188,8 miliardy dolarů, což je oproti loňsku čtyřicetiprocentní zvýšení. O velkou sumu se však nejedná, protože i před dvěma lety byl výnos ze světových IPO vyšší. A v roce 2007 byl oproti letošnímu roku téměř dvojnásobný a to 338,4 miliardy dolarů.