Deflace průmyslu se prohlubuje, na ceny tlačí levné komodity

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Ceny průmyslových výrobců v Česku v srpnu opět zrychlily meziroční pokles, a to na 3,7 procenta z červencových tří procent. Ceny v zemědělství naopak zpomalily pokles z devíti na sedm procent. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Zveřejnil i vývoj vývozu a dovozu za červenec. Vývozní ceny se meziročně snížily o 1,7 procenta a dovozní o 1,2 procenta, u obou pokles zrychlil.

Ceny průmyslových výrobců se oproti loňskému srpnu propadly hlavně u koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků klesly o 11,1 procenta a obecných kovů a kovodělných výrobků o 2,3 procenta. Ceny vody, její úpravy a rozvodu byly naopak vyšší, a to o 3,4 procenta, a o 1,3 procenta stouply ceny u nábytku a ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu.

„Silnější pokles českých průmyslových cen byl opět tažen především poklesem cen ropných produktů. Ovšem prohloubil se i pokles cen chemických výrobků a kovů,“ uvedla analytička Raifeisenbank Daniela Milučká.

Na zemědělství měly vliv klesající ceny v živočišné výrobě, které se propadly o 14 procent. V rostlinné výrobě se naproti tomu ceny o 0,2 procenta zvýšily.

Graphical visualization of Brent Crude Oil

Celkový pokles zaznamenaly také ceny tržních služeb v podnikatelské sféře, které se meziročně snížily o 0,2 procenta. Naopak ceny stavebních prací se zvýšily o 1,2 procenta.

U vývozních cen mělo na celkový pokles podle ČSÚ největší vliv snížení cen strojů a dopravních prostředků o 0,6 procenta. Nejvíce ale meziročně klesaly ceny minerálních paliv - o 9,1 procenta. U dovozu způsobilo pokles zejména snížení cen minerálních paliv o 20,4 procenta.

Podle Milučké nečeká ceny průmyslových výrobců žádný rychlý návrat k růstu. „Výhled na růst cen na komoditních trzích zůstává relativně střídmý. Proto i vymanění se z deflace v českém průmyslu bude o něco těžší, než se zdálo před několika měsíci,“ uvedla.