Asiana žaluje Student Agency o 23 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Šest let starý souboj autobusových dopravců Asiana a Student Agency na lince Praha– –Brno stále nemá jednoznačné soudní vyústění. Asiana teď žádá po žluté firmě 23 milionů korun jako náhradu vzniklé škody. První soudní stání je stanoveno na počátek března. Deníku E15 to sdělil majitel Asiany Alexej Litvin.

Souboj o klíčovou tuzemskou trasu se odehrál na přelomu let 2007 a 2008. Student Agency tehdy snížila ceny kreditových jízdenek na 50 korun, později zavedla 95 korun. Podle Litvina se navíc s nízkými cenami vměstnala do časů odjezdů Asiany. Ta následně z dálnice D1 zmizela, na jednání konkurenta si ale stěžovala u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Ten dospěl k závěru, že Student Agency zneužívala dominantního postavení a agresivní cenovou politikou chtěla vytlačit konkurenta z trhu. Firma dostala pětimilionovou pokutu, kterou pak řešilo několik soudů. Brněnský krajský soud sankci zrušil, loni v září mu ale případ k novému projednání vrátil Nejvyšší správní soud, což je zatím poslední krok v celé kauze.

Student Agency se proti pokutě brání mimo jiné poukazem na to, že na dopravní trh mezi Prahou a Brnem patří také vlaky, tudíž neměla na trhu dominantní postavení. Nyní Asiana v paralelně vedeném sporu o náhradu škody hodlá jako argument využít i několik let starý závěr antimonopolního úřadu.