Britské silnice mají zachránit Číňané

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Britové sahají po modelu, do něhož se svého času pustilo Polsko a s nímž koketovalo i Česko – s výstavbou jejich dezolátní dopravní infrastruktury by jim měli pomoci Číňané. Proti Středoevropanům však chtějí ostrované, jmenovitě jejich premiér David Cameron, zajít ještě dál. Část jejich sítě mají totiž Asiaté rovnou převzít.

Jde o součást privatizačního plánu, s nímž včera vystoupil Cameron v Londýně a o němž informoval v předstihu deník Guardian. S rozprodejem státního majetku, který vyvolal vlnu odporu, má Británie zkušenost z osmdesátých let, kdy k převodu do soukromých rukou zavelela Margaret Thatcherová.

Její stranický následovník, úřadující ministerský předseda, se chce nyní pokusit o totéž. Byť s rizikem stejné reakce. Ve hře jsou především dálnice a vysokorychlostní silnice, Cameron by v této souvislosti uvítal, aby oba příslušné rezorty, financí a dopravy, vypracovaly studie proveditelnosti. Tedy scénář, jak by měl příchod privátních investorů vypadat.

Jak se čínským stavbařům dařilo v Polsku, čtěte zde:

Čína je první na seznamu kandidátů, udělala dojem na šéfa státní pokladny George Osborna, který ji navštívil v lednu. Krátce po této cestě oznámil čínský státní fond CIC, že kupuje necelých devět procent v největší čínské vodárenské společnosti Thames Water.

„Privatizace této firmy je pro Camerona vzorem,“ tvrdí Guardian. V praxi si státní a penzijní fondy pronajmou na delší dobu dálnice a silnice a musí se podílet na jejich opravách či zvýšení kapacity. Odměnou jim bude část příjmů vybraných z daně na motorová vozidla. Na nově postavené komunikace by investoři směli uvalit mýtné. Důvod snažení je prostý: Velká Británie výrazně zaostává za někdejší tradicí velmoci s největší, nejlepší a směrodatnou dopravou.

„Pokud je naše infrastruktura druhořadá, platí to i pro zemi,“ varuje Cameron. Opozice má ale k porcování výhrady a připomíná, že po privatizaci před třiceti lety muselo často přijít ke slovu zpětné znárodňování.

Cameronův kabinet převzal přede dvěma lety ostrovní království s rekordním rozpočtovým schodkem ve výši jedenácti procent HDP, razí cestu drastických úspor. Zahraniční výpomoc by mu proto přišla silně vhod.