Budapešť si zadělává na mýtný chaos

mýtné

mýtné

Maďarští dopravci mají obavy ze zavádění elektronického mýta. Profesní organizace, které zastupují jejich zájmy, tvrdí, že systém náklady domácích přepravců zvýší o třicet procent.

„Ignorace vlády se projevila v tom, že návrh zákona o elektronickém mýtu s odbornými svazy vůbec neprojednává, nikdo z přepravců nedostal předlohu na připomínkování, a nikdo už ani nebude moci vyjádřit svůj názor, protože návrh zákona je právě v parlamentu a poslanci ho schvalují ve zrychleném řízení,“ stěžuje si Gábor Karmos ze Spolku maďarských silničních přepravců. Tato rychlost je přitom nezbytná, protože nový systém by měl platit od 1. července.

Karmos poukazuje na to, že dosud nic nevědí o taxách a poplatkových kategoriích. Rostoucí náklady by přitom měsíc a půl před zavedením mýta potřebovali znát, aby mohli jednat s objednavateli o nových cenách.

Vážné chyby jsou podle dopravců i v samotném zákonu. Ten například neurčuje způsob, jak se bude mýto platit. A tak se v zemi schyluje k chaosu, protože nikdo nebude dobře připraven. Placení navíc ani nebude elektronické.

Podle odborného tisku tak budou dvě možnosti úhrady. V prvním případě řidič kamionu nad 3,5 tuny zastaví u automatu na mýto, zadá svou registrační značku, uvede odkud, kam a kudy jede. Nahlásí rovněž, kolik má náprav a v jaké emisní třídě se jeho vozidlo nachází. Poté dostane lístek, se kterým si zajde na zákaznickou službu správy dálnic, kde dopředu zaplatí očekávanou sumu.

Ve druhém případě může využít služeb firmy, která má zařízení na sledování kamionů. V takovém případě je třeba do každého kamionu namontovat palubní jednotky, prostřednictvím kterých lze přesně určit, kudy vozidlo jezdí. Na základě těchto údajů firma stáhne mýto z předem nabité platební karty přepravce nebo ho dodatečně vyúčtuje poštou.

Komentátoři poznamenávají, že systém připomíná dětskou pokladničku.

Hlavně zahraniční přepravci budou mít podle nich široké pole pro podvody, protože budou často nepostihnutelní.
Pokud tedy nenarazí na policisty, na které čeká nezáviděníhodný úkol kontroly zaplacení mýta.