Češi a Poláci chtějí propojovat silnice. Pomoci má Brusel

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Spolupráce ve vodním hospodářství, při řešení stavu ovzduší, energetice a výstavbě páteřních silnic. To jsou hlavní témata dohody mezi Českem a Polskem stvrzená při včerejších mezivládních konzultacích v Praze. „Záleží nám na rozvoji vzájemných vztahů, které jsou důležité pro budování visegrádské skupiny,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání s polskou ministerskou předsedkyní Ewou Kopaczovou.

Česko se teď připravuje na předsednictví V4, kterou povede od července. Po dvanácti měsících ho vystřídá právě Polsko. Podle Sobotky bylo jedním z nejdůležitějších bodů posilování příhraniční dopravní infrastruktury, zejména stavba silnice R11 v Královéhradeckém kraji a její propojení s polskou S3 v úseku za Trutnovem.

„Pro to, abychom se mohli ucházet o prostředky z evropského nástroje na propojení, to znamená z fondu CEF, je důležité, abychom podali společnou žádost během roku 2016,“ dodal český premiér.

Povodní nebo znečištění vodních toků se týká dohoda mezi ministry životního prostředí, která nahrazuje dosud platnou úmluvu o vodním hospodářství z roku 1958. „Na hraničních tocích budou obě strany velmi rychle reagovat v případě ohrožení kvality povrchových i podzemních vod nebo při výstavbě protipovodňových opatření,“ řekl šéf českého rezortu Richard Brabec (ANO).

Varšava usiluje o snížení deficitu
Polsko usiluje o to, aby letos snížilo deficit veřejných financí pod hranici tří procent hrubého domácího produktu (HDP) a do roku 2017 jej chce srazit pod dvě procenta. Polský ministr financí Mateusz Szczurek minulý týden uvedl, že Polsko požádá Evropskou komisi, aby je letos vyřadila z řízení proti nadměrným deficitům uplatňovaného proti zemím, jejichž schodky se dostaly nad tříprocentní hranici. Ministerstvo předpovědělo pro letošní rok snížení deficitu na 2,7 procenta HDP a příští rok na 2,3 procenta HDP.

S polským kolegou se Brabec domluvil i na spolupráci při výkupu kovů, který Polsko zatím nereguluje. V Polsku prý tento výkup neprovázejí kriminální aktivity. Pokud by ale Varšava zaznamenala zvýšený vývoz kovového šrotu, upozornila by českou celní správu.

Vzhledem k situaci na Ukrajině se zástupci ministerstev průmyslu a obrany dohodli na nutnosti vyšší energetické bezpečnosti, konkrétně na posilování plynárenských soustav Česka a Polska a jejich propojení. Podepsané memorandum se týká projektu STORK II, tedy výstavby druhého obousměrného česko-polského propojení, které po roce 2019 umožní bezpečnou a spolehlivou přepravu plynu.