Číňané investují do domovského letiště Airbusu ve francouzském Toulouse

Letiště v Toulouse využívá jako svou základnu výrobce letadel Airbus

Letiště v Toulouse využívá jako svou základnu výrobce letadel Airbus Zdroj: Flox Papa, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Výrobní linka Airbusu A380 v Toulouse
Výrobní linka Airbusu A380 v Toulouse
Výrobní linka Airbusu A380 v Toulouse
Výrobní linka Airbusu A380 v Toulouse
Výrobní linka Airbusu A380 v Toulouse
12
Fotogalerie
Francouzská vláda se zbavila většiny svého podílu ve společnosti provozující letiště v Toulouse na jihu země. Téměř polovinu firmy od ní získalo čínské konsorcium Symbiose. Toulouse jako svou základnu používá výrobce letadel Airbus.

Společnost Symbiose získala 49,99 procenta firmy Aéroport Toulouse Blagnac, která provozuje stejnojmenné letiště. Paříž si prodejem přišla na 308 milionů eur (8,5 miliardy korun).

OBRAZEM: Výroba Airbusu A380 v Toulouse:

„Začínáme psát novou stránku v historii našeho letiště. Symbiose vdechne nový život rozvoji naší základny,“ uvedl šéf letiště Jean-Michel Vernhes. Číňané chtějí do roku 2046 více než zdvojnásobit počet cestujících z loňských 7,5 milionu na 18 milionů.

Konsorcium Symbiose tvoří státní čínská společnost Shandong Hi-Speed Group a investiční společnost Friedmann Pacific Asset Management (FPAM) sídlící v Hongkongu.

Letiště dál vlastní stát

Letiště v Toulouse je klíčovým vzdušným přístavem pro výrobce letadel Airbus. Místní ranvej využívají pro cestu k odběratelům všechna letadla vyrobená v Toulouse a také testovací stroje. Pro FPAM to přitom není propojení s Airbusem, Firma je zakládajícím akcionářem China Aircraft Leasing Corporation, která spolupracuje i s Airbusem.

Vláda v Paříži a místní veřejné instituce si nad provozovatelem letiště nadále udrží kontrolu. Státu zůstává 10,01 procenta společnosti, Obchodní a průmyslová komora v Toulouse si ponechá čtvrtinový díl, třem dalším regionálním orgánům zůstávají pětiprocentní podíly.

Koncese Aéroport Toulouse Blagnac na provozování letiště vyprší za 31 let. To zůstává i po vstupu čínského investora plně ve státních rukou.