Gazprom zprovoznil ve Varšavě ekologické autobusy na plyn

Centrum Varšavy (ilustrační foto)

Centrum Varšavy (ilustrační foto) Zdroj: (CC0 1.0) DocenttX via Wikimedia

Veřejná doprava v hlavním polském městě Varšavě bude ohleduplnější k životnímu prostředí. Varšavská městská dopravní společnost Miejskie Zakłady Autobusowe (MZA) rozhodla o doplnění své flotily o 35 kloubových autobusů poháněných zkapalněným zemním plynem (LNG). Gazprom jako dodavatel technologií se v tomto případě spojil s výrobcem autobusů Solbus.

Gazprom Germany (dceřiná spolčenost Gazprom Exportu) a polský výrobce autobusů Solbus spojují své zkušenosti a investují do zavádění zemního plynu do dopravy v Polsku. Již v říjnu tyto dvě společnosti uvedly do provozu prvních 11 LNG autobusů v polském městě Olsztyn.

Solbus dodá MZA autobusy poháněné zkapalněným zemním plynem a Gazprom Germania se stane dodavatelem paliva a vybuduje nutnou plnící infrastrukturu.

Nové autobusy značky Solbus ve Varšavě (Zdroj: Solbus)

„Autobusy na zemní plyn nabízí výhodné řešení pro ekologickou veřejnou dopravu ve Varšavě. Zemní plyn je jako palivo významně levnější a jeho využití snižuje naši závislost na ropě,“ uvedl mluvčí MZA Adam Stawicki.

„Zemní plyn nabývá jako palivo ve veřejné dopravě na významu, protože poskytuje ekonomické výhody a podstatně snižuje emise. Současně chceme společně s naším polským partnerem - firmou Solbus - přesvědčit více zákazníků o atraktivitě využití zemního plynu jako motorového paliva,“ řekl Timo Vehrs, ředitel rozvoje obchodu ve společnosti Gazprom Germania.

Zelená MHD v Praze

Otázku ekologičtější městské hromadné dopravy bude zřejmě v blízké budoucnosti řešit také Praha. Město se dlouhodobě potýká s nadměrnou dopravou, a proto se zvažuje nízkoemisních zón, které by v centru omezily pohyb vozidel produkujících velké množství škodlivin.

Město si prozatím nechalo zpracovat studii proveditelnosti. Nízkoemisní zóny by mohly vzniknout už v roce 2015 a pravděpodobně by zahrnuly území zhruba od Jižní spojky po Stromovku a od Hradčan, Malé Strany a Smíchova na západě po Staré, Nové Město, Nusle a Krč na východě.

Nízkoemisní zóny zavedla řada evropských metropolí, přistoupil k nim německý Mnichov, Berlín či Kolín nad Rýnem. Daší zóny jsou v Anglii, Dánsku nebo Švédsku a na jejich zavedení se chystá i Francie a Rakousko.