IATA: Krize evropských aerolinek se prohlubuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Stepan Bruner

Letecká doprava se celosvětově pomalu dostává z krize. Jen v Evropě aerolinky nadále vykazují vysoké ztráty. Podle aktualizované předpovědi oborové organizace IATA se jim letos bude dařit ještě hůře, než sdružení dosud odhadovalo.

Evropské aerolinky se letos propadnou do největší ztráty ze všech regionů, uvedla IATA. Ta prý dosáhne 1,2 miliardy dolarů, o sto milionů dolarů více, než činil dosavadní odhad. Dopravcům se sice podařilo mírně zvýšit počet cestujících, zároveň ale ubylo těch, kteří byli ochotni si připlatit za cestu v prémiové třídě. Na trasách do Severní Ameriky jich bylo o 2,4 procenta méně ve srovnání s předchozím rokem, poptávka po evropských letech v luxusních třídách klesla o 3,5 procenta.

Jak upozornil šéf IATA Tony Tyler, za potíže evropských aerolinek nemůže jen krize eurozóny. „Podmínky pro podnikání v Evropě jsou velmi nepříznivé,“ řekl. Svazující regulace trhu, vysoké daně, nedostatečná kapacita některých klíčových letišť či zastaralý systém řízení letecké dopravy, to jsou podle něj největší problémy, které dopravce obírají o zisky.

Aerolinky ve zbytku světa jsou na rozdíl od těch evropských z nejhoršího venku. Zatímco loni letecké společnosti v souhrnu prodělaly 8,4 miliardy dolarů, letos by měly vydělat 4,1 miliardy. IATA tak svou červencovou prognózu zlepšila o více než třetinu. Marže aerolinek by se měly zlepšit o desetinu procenta na 0,6 procenta.

Podle Tylera měl světový pokles poptávky, s nímž se dopravci potýkali, i pozitivní vliv. Řada aerolinek prošla restrukturalizací a snížila fixní náklady. „Ještě před šesti lety by bylo nemyslitelné, aby aerolinky dokázaly vytvářet zisk při ceně ropy Brent přesahující 110 dolarů za barel,“ vysvětli s tím, že letecké společnosti dokázaly zavést úspornější postupy a modernizovat své flotily.

Příští rok si aerolinky podle IATA dále polepší, když vydělají 7,5 miliardy dolarů, marže vzrostou na 1,1 procenta. Organizace vychází z toho, že hrubý domácí produkt příští rok zrychlí růst na 2,5 procenta a ropa mírně zlevní na 105 dolarů za barel.