Lesní cesty vyvolaly poprask mezi stavbaři

les

les Zdroj: profimedia.cz

Malá stavební zakázka na opravu lesních cest v revíru u Luhačovic vyvolala nebývalou bouři mezi stavebními firmami. Lesy České republiky si totiž vůbec poprvé daly do podmínek, že veškeré náklady uhradí až bude vše hotovo. Tedy více než rok od zahájení prací. To neodpovídá v tuzemsku běžné praxi, kdy se fakturuje po každém měsíci. Stavební firmy, které se kvůli nedostatku zakázek perou o každou veřejnou korunu, postup lesů rozlítil.

„Je to zneužití tristní situace ve stavebnictví, zavání to téměř vydíráním,“ řekl deníku E15 šéf velké stavební firmy, jméno si zveřejnit nepřál. Podle něj nemají firmy žádné volné peníze, za které by stavěly. Na financování lesní cesty by si proto musely půjčit, což by ve finále zakázku lesům prodražilo o úroky.

„V každém případě toto nemůže být standardem, je to velice neobvyklý postup,“ doplnil jednatel Sdružení pro výstavbu silnic Petr Svoboda. Neskrývá přitom obavy, že se podobný postup bude opakovat. V Luhačovicích jde o necelých 13 milionů, celkově ale lesní cesty loni spolkly kolem miliardy korun.

Podle mluvčího Lesů ČR Zbyňka Boublíka jsou ale obavy liché, podnik prý po interní kontrole podmínky kritizované zakázky předělá. „Přestože toto nastavení není v rozporu s žádným ustanovením obecně závazného právního předpisu, budou zadávací podmínky zadavatelem v souladu se zákonem v této části upraveny, přičemž zadavatel současně prodlouží lhůtu pro podání nabídek tak, aby od okamžiku změny činila celou původní délku lhůty pro podání nabídek,“ sdělil na dotaz deníku E15 Boublík.

Stavební firmy však nekritizují pouze lesy, základ problému vidí u legislativní rady vlády. Ta z návrhu vyhlášky k obchodním podmínkám pro stavební zakázky vypustila větu, že financování má být průběžné. „Rada vlády bohužel vyhlášku zjednodušila, takže je v podstatě k ničemu,“ řekl k tomu Svoboda.

Stavebnictví je v dlouhodobém propadu, v květnu zrychlilo pokles na 3,5 procenta z 2,7 procenta v dubnu. Výsledkem je trend, že i velké firmy se perou o malé zakázky.