Mládek vyhlásil válku stáčení tachometrů. Ze služby se má stát trestný čin

Autobazar - ilustrační foto

Autobazar - ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Ministr průmyslu Jan Mládek se rozhodl řešit problém, se kterým Česko neúspěšně bojuje dvacet let. Navrhne zákonnou iniciativu, která by postihovala nejen stáčení tachometrů, ale i nabízení takové služby jako trestný čin. Upozornil, že na trhu „pračky špinavých aut Evropy“, jakou nálepku Česko nyní má, se hraje o desítky miliard korun, o které ročně přijdou kupující aut.

Přetáčení tachometrů v Česku v současnosti není trestné a na internetu jej na konci března podle Sdružení na ochranu vlastníků automobilů (SOVA) nabízelo 29 firem. Nic jim nehrozí, protože prodávají službu. Dokázat jim, že přetočení slouží k podvodu, je složité.

Loni v Poslanecké sněmovně neprošlo ustanovení o zákazu manipulace s tachometrem pod pokutou až pět milionů korun. SOVA před třemi lety rovněž navrhovala změnu trestního zákoníku. Úprava na zavedení trestného činu za falšování tachometru nezískala potřebnou politickou podporu.

Mládek by proto chtěl, aby nová legislativa začala platit už od ledna 2015. Ke spolupráci vyzval i ostatní vládní kolegy z ministerstva dopravy, spravedlnosti a životního prostředí.

Jedná se podle něj o meziresortní záležitost, což je kromě lobbismu hlavní důvod, proč všechny iniciativy v tomto směru zatím padaly pod stůl.

Přetáčí se téměř polovina ojetin

Čísla, která si vzal Mládek jako argument, jsou skutečně alarmující. V Česku loni podle odhadu prodalo 570 tisíc ojetých osobních vozů, meziročně o osm procent více. Z toho 30 až 40 procent aut s najetými 200 tisíci km je stočeno na „příznivých“ 100 tisíc kilometrů.

V Česku přitom činí celý trh s ojetinami při průměrné ceně 159 tisíc korun za auto téměř 90 miliard korun. Pokud je bezmála polovina ojetin kvůli stočenému tachometru cenově nadsazena, škoda pro kupující jde do desítek miliard.

V prodejích na trhu s ojetinami vládnou s převahou tuzemské zdroje, ze kterých si loni auto koupilo 440 tisíc lidí. Dovezeno k nám bylo 126 115 ojetých vozů.

V Česku se obchodem s ojetými auty zabývá kolem 1200 autobazarů, které loni zprostředkovaly zájemcům koupi 260 tisíc aut, dalších více než 300 tisíc starších vozů si prodaly samy soukromé osoby.

Jak se vyvíjel český trh s automobily v roce 2013

Prodejepočet v kusechmeziroční změna v %
nové vozy164 736-5,3
ojeté vozy570 000+8,0

Zdroj: MPO

Na Mládkův návrh už zareagoval tuzemský lídr na trhu autobazarů. „Roky se snažíme politiky upozorňovat na přetáčení tachometrů jako největší problém trhu. Po neúspěšných pokusech prosadit trestnost manipulace s tachometry nebo jí označit alespoň za přestupek se snad podaří uvést v život opatření, které bude účinné,“ uvedla generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová.

„Pro úplné vymýcení tohoto nešvaru bude ještě zapotřebí navázat celoevropskou spolupráci a využít všech zdrojů o stavech najetých kilometrů, které již jsou v jednotlivých členských státech k dispozici ať už pod kontrolou státu nebo soukromých subjektů,“ dodala Topolová.

V Německu hrozba trestu příliš nepomohla

Trestné pozměňování stavu ujetých kilometrů ve světě existuje, například v Německu, Belgii nebo USA. Ale ani tato hrozba až vězení podvodníky neodradí.

Podle německého automobilového trhu ADC má totiž v SRN stočený tachometr stále až 30 procent ojetin. Celkovou škodu svým klientům ADAC odhaduje na šest miliard ročně, v přepočtu na 165 miliard korun.