Muskova Boring Company prorazila první ze dvou tunelů pod Las Vegas

Muskova společnost The Boring Company prorazila první tunel pod výstavištěm CES v Las Vegas.

Muskova společnost The Boring Company prorazila první tunel pod výstavištěm CES v Las Vegas. Zdroj: The Boring Company

Elon Musk
Elon Musk
Hyperloop One, projekt vysokorychlostního dopravního systému navrženého podnikatelem Elonem Muskem.
Hyperloop One, projekt vysokorychlostního dopravního systému navrženého podnikatelem Elonem Muskem.
Hyperloop One, projekt vysokorychlostního dopravního systému navrženého podnikatelem Elonem Muskem.
6
Fotogalerie

Tunelářská společnost The Boring Company dokončila ražbu prvního z tunelů pod výstavištěm v Las Vegas. Uvnitř tunelu dlouhého 1,6 kilometru nyní začne vznikat silnice. Po ní by v budoucnu měly jezdit autonomní vozy značky Tesla, jež budou přepravovat návštěvníky největšího světového veletrhu spotřební elektroniky CES. Cesta z jednoho konce výstaviště na druhou díky tomu zabere namísto 15 minut pouhou minutu.

The Boring Company založil v roce 2016 šéf společností Tesla a Space X Elon Musk s hodně neobvyklým cílem: odlehčit silniční dopravě v Los Angeles, která patří mezi nejhustší ve světových velkoměstech. Vynálezce Hyperloopu a StarLinku navrhl prorazit tunely, do kterých by se automobily dostávaly pomocí výtahu. Z bodu A do bodu B by pak byly převáženy rychlostí 200 kilometrů za hodinu, aniž by zahušťovaly povrchovou dopravu. Záměr je to jistě chvályhodný, ale rozpočet si sotva kdo umí představit.

Loni v květnu však Las Vegas Convention Center požádalo Muskovu firmu, aby pro ni postavila zredukovanou verzi nazvanou LVCC Loop. A stačilo nějakých padesát milionů dolarů a necelý rok, aby byl první tunel hotov.

Návštěvníci veletrhu v něm budou cestovat speciálními dopravními prostředky, které pojmou vždy šestnáct lidí. Zatímco teď cesta pěšky z jednoho konce výstaviště na druhý zabere patnáct minut, nový systém to zvládne za minutu. Přepravovat by měl 4400 osob za hodinu.

Druhý právě ražený tunel poslouží k přepravě automobilů, přesněji vozů Tesla Model X a Model 3. Celý systém LVCC Loop by měl být hotov v lednu příštího roku, aby mohl sloužil návštěvníkům veletrhu CES.

The Boring Company už má plány na obdobné tunely pod letištěm v Chicagu, v Los Angeles a také na spojení Washingtonu D.C. s Baltimorem. Provozuschopnost svého systému firma názorně předvedla v loňském roce ve zkušebním tunelu dlouhém 1,8 kilometru pod Hawthornem v Kalifornii.