Nová verze Starshipu může vzlétnout už v polovině března. SpaceX požádala o povolení ke startu

Elon Musk představil projekt Starship v září 2019

Elon Musk představil projekt Starship v září 2019 Zdroj: Reuters

Exploze prototypu rakety Starship
Exploze prototypu rakety Starship
Exploze prototypu rakety Starship
4
Fotogalerie

Nový prototyp Starship by mohl vzlétnout už 16. března. Vyplývá to z oficiálního požadavku, který společnost SpaceX zaslala Federální komunikační komisi, u níž si vesmírné společnosti licencují své lety. V rámci testovacího letu by měla nejnovější verze Starshipu vzlétnout do výšky 20 kilometrů a následně vzpřímeně přistát. Napsal o tom technologický web The Verge.

Starship má vzlétnout ze základny Boca Chica v Texasu a přistát má poblíž místa startu. Pomoci mu k tomu mají pro Starship speciálně vyvinuté raketové motory Raptor.

Březnový test je významným krokem ve vývoji Starshipu, vesmírné lodi, kterou SpaceX vyvíjí pro cestu do hlubokého vesmíru. Až bude testovací fáze Starshipu u konce, bude moci vyrazit až na Měsíc či k Marsu. S odpoutáním od země mu přitom bude pomáhat raketa Super Heavy, která je také stále ještě ve vývoji.

Šéf SpaceX Elon Musk už dříve prohlásil, že Starship bude schopna do vesmíru vynést více než sto tun nákladu nebo až sto cestujících najednou. Tyto vize mají ale k realizaci ještě hodně daleko. Dosud se SpaceX s projektem Starship podařilo projít pouze zážehovými testy motorů Raptor a se zmenšeným prototypem Starship vzlétnout do výšky 150 metrů. V září Musk uvedl, že v první čtvrtině letošního roku už SpaceX bude létat na oběžnou dráhu, to se ale podle nejnovějších informací nepovede.

Opozdit se navíc může i březnový start, s čímž počítá i Federální komunikační komise. Pokud s vývojem prototypu nastanou problémy, SpaceX bude mít možnost posunout tento významný krok až do poloviny září.