Nejen Španělsko, i USA mají své letiště duchů. Používají ho jen hasiči

Letiště San Bernardino zatím využívá jen jednotka hasičů

Letiště San Bernardino zatím využívá jen jednotka hasičů Zdroj: profimedia.cz

Letiště San Bernardino
Pozůstatky vojenské základny v San Bernardinu
San Bernardino v minulosti využívalo několik společností pro údržbu letadel
Letiště několikrát posloužilo jako evakuační centrum, letecký provoz se ale na něm dosud neobjevil
4
Fotogalerie
Letiště Ciudad Real Central nedaleko Madridu se stalo nechtěným symbolem španělského plýtvání s veřejnými prostředky. Není ale jediným na světě - kromě dalších letišť ve Španělsku se nyní podobný příklad objevil i v USA. Kalifornské letiště San Bernardino už spolykalo 200 milionů dolarů (téměř čtyři miliardy korun) z veřejných prostředků, zatím ale nedokázalo přilákat žádné aerolinky.

San Bernardino vzniklo přestavbou z dřívější vojenské základny Norton, kterou armáda opustila v 90. letech. Letiště oficiálně ukončilo provoz před deseti lety, přes 15 tisíc místních kvůli tomu přišlo o práci. Na nohy měla oblast vrátit společná investice místních úřadů, státu Kalifornie a federálních institucí. Zatímco průmyslová zóna, která okolo letiště vyrostla, už přitáhla řadu nájemců, letišti se nedaří.

V únoru úřady slavnostně otevřely mezinárodní terminál. Vedle stojící terminál byl dokončen už před třemi lety. Podle šéfa letiště A. J. Wilsona investoři počítali s kapacitou tří mezinárodních a 24 vnitrostátních letů denně. Zatím se ale neobjevil ani jeden pravidelný návštěvník.

„Zaznamenali jsme skutečný zájem. Ale odvětví se během posledních pěti let jen pomalu dostává z ekonomických potíží. Buď bude muset posílit, nebo musíme najít dopravce poskytujícího nějaký druh zvláštních služeb,“ řekl rozhlasové stanici Southern California Public Radio.

Zatím letiště využívá pouze jednotka leteckých hasičů. Brzy by měla provoz na letišti posílit letecká jednotka úřadu šerifa pro okres San Bernardino. Další zájemci se dosud neobjevili.

Celý projekt navíc od počátku provázejí pochybnosti o jeho financování. Od roku 2011 FBI vyšetřuje jak představitele letiště, tak jeho developera.

Řady kritiků investice tak posilují. „Je to práce pro práci za 200 milionů, která pravděpodobně nevytvoří pracovní místa nyní ani v budoucnosti,“ tvrdí bývalý radní města San Bernardino Neil Derry. „Myšlenka, že s jednou dráhou dokážeme soupeřit (s nedalekým letištěm) Ontario, které je hned vedle, vede kolem něj dálnice a je k němu snadný přístup, zatímco cesta k letišti San Bernardino je obtížná, hraničí s bláznovstvím,“ řekl. Dodal, že letiště se podle něj nedočká provozu ani v příštích dvaceti či třiceti letech.

Konzultant Jack Keady ze společnosti Playa del Rey letiště přirovnal k dalším podobným neúspěšným projektům v USA. „Je do špatně komplikovaný veřejný program,“ řekl místnímu deníku Press Enterprise. Úřady by podle něj udělaly nejlépe, kdyby přehodnotily své plány a namísto letiště daly šanci jiným odvětvím.