Největší letadlo světa přistálo v Praze, naloží obří generátor pro Austrálii

Největší letadlo světa Antonov An-225 Mrija v Praze

Největší letadlo světa Antonov An-225 Mrija v Praze Zdroj: Stepan Bruner/E15

Obří Antonov přistává v Praze
Mrija byla atrakcí i pro zaměstnance letiště
Obří Antonov přistál v Praze
Obří Antonov přistál v Praze
Po přistání se Antonov na konci dráhy otočil a vracel se zpět před nákladní terminál
7
Fotogalerie
Do Prahy po deseti letech zavítalo největší letadlo světa, Antonov An-225 Mrija. Unikátní letoun se v Česku zdrží do čtvrtka, aby naložil obří generátor, se kterým odletí do australského Perthu.

Letadlo do Prahy přiletělo ze své základny na kyjevském letišti Hostomel. V polích okolo letiště na něj čekaly stovky nadšenců. Těm piloti ukrajinského speciálu připravili nepříjemné překvapení. Zatímco všechna letadla od rána dosedala na vedlejší dráhu 12/30, posádka Antonovu si vyžádala přistání na hlavní dráhu 06/24.

Během středy Mriju čeká nakládání turbogerátoru od plzeňské firmy Brush Sem. Zařízení o hmotnosti 120 tun by se za jiných okolností dopravovalo po moři, australská hliníkárna, která si zařízení objednala, ale na dodávku spěchá. Letadlo je pro nakládku vybaveno vraty v podobě odklopení celé přídi a navíc si umí „kleknout“ - obě přední podvozkové nohy se sklopí a položí tak trup letadla prakticky na zem.

Z Prahy Mrija odletí ve čtvrtek ráno. Na cestě ji čekají zastávky v Turkmenbaši, indickém Hajdarábádu a indonéské Jakartě. V Petrhu má přistát v neděli.

Antonov An-225 Mrija váží 250 tun a stejně těžký náklad je také schopen přepravit. Maximální vzletová hmotnost činí 600 tun. Letadlo pohání šest motorů Progress, s nimiž dosahuje rychlosti až 850 kilometrů za hodinu. Dolet plně naloženého letadla je 4500 kilometrů, na cestě do Austrálie jej tak kvůli doplnění paliva čeká několik zastávek, kvůli kterým v Perthu přistane až po třech dnech.

Mrija poprvé vzlétla v roce 1988, vývoj letadla odvozeného od menšího An-124, který i tak patří k největším letadlům světa, trval neobvykle krátkých 3,5 roku. Letadlo vyvíjené jako nosič raketoplánu Buran se v roce 1989 stalo senzací pařížského aerosalonu. Na zpáteční cestě muselo letadlo neplánovaně přistát na letišti v Praze kvůli poruše hydrauliky.

Největší letadla světaNejvětší letadla světaNejvětší letadla světa | Clem Tillier, Wikimedia CommonsHughes H-4 nelze považovat za zcela provozuschopné letadlo. Letěl jen jednou, na vzdálenost necelých dvou kilometrů těsně nad hladinou moře.

Po rozpadu Sovětského svazu a ukončení vývoje raketoplánů byla jediná kompletní Mrija v roce 1994 odstavena a na kyjevském letišti Hostomel. Několik let chátrala, poté se její výrobce Antonov Design Bureau (ADB) rozhodl pro renovaci a uvedení do provozu. Obnovená premiéra se konala v roce 2001. Od té doby slouže pro přepravu rozměrných a těžkých nákladů, které jiná letadla nezvládnou pojmout.

Do tehdejšího Československa se Mrija podívala ještě jednou během roku 1989, když přistála v Ostravě. Poté se v Česko objevila až po renovaci v roce 2003, kdy z Prahy do Taškentu přepravila náklad buldozerů a rypadel. O rok později letadlo opět do uzbecké metropole převezlo zařízení pro ropovod. V roce 2006 se v Praze zastavilo během letu z Berlína do Číny.
Loni byl letoun k vidění na letišti Ostrava-Mošnov, odkud vezl obrněnou techniku do Afriky.

Antonov An-225 Mrija
Posádkadva piloti, dva palubní inženýři, navigátor, radista
Možný technický doprovodsedmdesát pasažérů na horní palubě
Motory 6 x Lotarev (ZKMB Progress) D-18T, každý o tahu 229,5 kN
Rozpětí88,40 m
Délka84,00 m
Výška18,10 m
Maximální vzletová hmotnost600 000 kg
Maximální rychlost850 km/h
Dolet15 400 km, s maximálním zatížením 4 500 km
Užitečné zatížení250 000 kg
Obsah nádrží300 tun
Potřebná dráha pro vzlet3 000 metrů
Pohotovostní váha175 000 kg
Spotřeba palivaprůměrně 18 tun za hodinu