Osobní letecká přeprava v květnu meziročně stoupla téměř o sedm procent

Boeing 747-8

Boeing 747-8

Osobní letecká přeprava pokračovala v květnu v růstu a meziročně se zvýšila o 6,8 procenta. Přeprava nákladu, která je důležitým měřítkem světového obchodu, však klesla o čtyři procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Současně však varovalo před poklesem v dalších měsících kvůli napětí na Blízkém východě a krizi v eurozóně.

Evropským aerolinkám stoupla přeprava o 10,9 procenta, hlavně díky severní Evropě a slabšímu euru. V Asii se přeprava osob v květnu zvýšila o 4,7 procenta, a zaostala tak hluboko za průměrem. Důvodem je pokračující pokles v Japonsku po březnovém zemětřesení a jaderné krizi. Nejvyšší růst zaznamenaly díky vysokému ekonomickému růstu latinskoamerické aerolinky, a to o 21,3 procenta.

„Jsou zde ale rizika spojená s politickými nepokoji na Blízkém východě a evropskou měnovou krizí,“ uvedl ředitel IATA Giovanni Bisignani. Politické nepokoje v Egyptě a Tunisku měly výrazný dopad na letectví, lety do těchto destinací klesly zhruba o pětinu.

Přeprava nákladu sice meziročně klesla, IATA však upozornila, že proti dubnu je vyšší o 1,2 procenta. Od začátku roku pak stoupla o dvě procenta. Sdružení letos čeká růst nákladní přepravy o 5,5 procenta.

„Stále očekáváme, že odvětví letos vykáže zisk čtyři miliardy dolarů (67,2 miliardy korun),“ citovala agentura Reuters Bisignaniho. Současně však Bisignani upozornil, že letošní rok bude opět pro aerolinky obtížný a ceny pohonných hmot jsou vysoké. Příjmy aerolinek se mají zvýšit o osm procent na 600 miliard dolarů, příjmy z nákladní přepravy pak o devět procent na 72 miliard dolarů.

IATA zahrnuje zhruba 230 leteckých společností, které se na celkové mezinárodní letecké přepravě podílejí 93 procenty.