Poplatky za německé silnice popudily sousedy. Ti slibují odvetu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Dirk Vorderstrase, Flickr.com (CC BY 2.0)

Německé plány na zpoplatnění všech silnic, na které v konečném důsledku doplatí jen cizinci, pobouřilo některé sousední země. Zatímco Dánsko, Nizozemsko a Rakousko hrozí odvetnými kroky, Češi a Poláci zaujali smířlivější postoj.

„Pokud Němci zavedou diskutované silniční poplatky, které by museli platit dánští motoristé, musíme zvážit protitah,“ řekl deníku Berlingske Kristian Pihl Lorentzen, dopravní expert největší dánské strany Venstre.

Podle dánské automobilové asociace FDM může německý krok vyvolat vlnu zavádění podobných opatření v celé Evropě. „Obáváme se, že evropští řidiči se stanou dojnou krávou, kterou budou jednotlivé země dojit zaváděním poplatků, kdykoli začnou jejich zdroje vysychat,“ prohlásil mluvčí asociace Torben Kudsk.

Rakouská ministryně dopravy Doris Bures už dříve pohrozila, že Vídeň využije „všechny prostředky“, aby německý plán zablokovala, včetně žaloby u Evropského soudního dvora. „Máme spojence. Nizozemci naznačili, že se k nám přidají,“ uvedla.

Nizozemci sepsali petici

Také Nizozemci dali najevo svou nevoli. Královský nizozemský automobilový klub zahájil online petici, kterou od úterý podepsalo již 27 tisíc lidí.

Český Ústřední automotoklub se sice staví proti „znevýhodnění českých motoristů v ostatních zemích“, zároveň ale poukazuje na vysoké náklady, které si vyžádá údržba německých silnic, a upozorňuje, že Německo hodlá vybrané peníze investovat zpět do silnic. „Tím se zvýší pohodlí, rychlost cestování a především bezpečnost i českých motoristů, což ÚAMK jako jejich zástupce, rovněž vnímá,“ uvedlo sdružení.

Cizinci zaplatí až 100 eur za rok

Plán německého ministra dopravy Alexandra Dobrindta (CDU) počítá s cenou známky až 150 eur za rok. O stejnou částku by zároveň měla klesnout silniční daň, aby na zavedení známek nedoplatili němečtí řidiči.

Cizinci by za desetidenní známku zaplatili deset eur, za dvouměsíční 20 eur. Celoroční viněta pro cizince bude stát nejvýše 100 eur. Přesné ceny se budou odvíjet od emisní normy, kterou plní dané vozidlo, a objemu jeho motoru. Levnější známky pro ekologičtější vozy bude možné koupit na internetu, na čerpacích stanicích se budou prodávat jen známky za plnou cenu.

Plány Berlína kritizují i němečtí Zelení. Podle šéfa parlamentní frakce strany Antona Hofreitera jde o „absurdní, zcela nezodpovědný koncept, který v této formě nemá v Evropě obdoby“. Především pro příhraniční regiony prý bude mít zavedení silničních vinět hospodářské dopady.