Stávka České pošty zasáhne i třídírny, stávkovat má šest tisíc lidí

Poštovní třídírna v Malešicích je před Vánoci extrémně vytížená.

Poštovní třídírna v Malešicích je před Vánoci extrémně vytížená. Zdroj: Jakub Poláček

Poštovní třídírna v Malešicích je před Vánoci extrémně vytížená.
Důležité je udržet si před Vánoci dobrou náladu.
Důležité je udržet si před Vánoci dobrou náladu.
Poštovních balíků je v třídírně neuvěřitelné množství.
Poštovní třídírna v Malešicích je před Vánoci extrémně vytížená.
30
Fotogalerie

Dnešní výstražné stávky na České poště se zúčastní zejména zaměstnanci čtyř sběrných přepravních uzlů (SPÚ), poboček se zřejmě stávka nedotkne.

K protestu se vedle pracovníků SPÚ v pražských Malešicích připojí třídírny v Ústí nad Labem, Brně a Olomouci, Pardubický uzel pouze symbolicky vyjádří stávkujícím podporu. ČTK to řekl předseda stávkového koordinačního výboru Evžen Dvorský. Protestu se má účastnit asi šest tisíc lidí.

"V 17:00 hodin zaměstnanci zastaví na dvě hodiny práci a vyjdou před budovu," uvedl Dvorský. Odboráři ze tří organizací požadují po vedení zvýšení mezd o 2500 Kč měsíčně. Pokud nedostanou odpovídající nabídku, chtějí v protestu pokračovat ve čtvrtek, kdy by měli celý den protestovat formou rotující stávky, při které postupně na určitou dobu přestanou pracovat jednotlivá pracoviště.

Generální ředitel pošty Martin Elkán dnes znovu odboráře vyzval, abymu předložili seznam stávkujících. Kvůli absenci seznamů minulý týden označil stávku za nezákonnou. "V případě, že tak neučiní, bude Česká pošta nucena se dále zabývat odpovědností organizátorů stávky za její negativní dopady na podnik," uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

PODÍVEJTE SE, JAK TO VYPADÁ V TŘÍDÍŘNĚ V MALEŠICÍCH

Podle organizátorů se má k protestu připojit až 6000 zaměstnanců, tedy pětina jejich celkového počtu. Stávkující Odborové hnutí zaměstnanců České pošty, SOS-21 a Nezávislý odborový sněm České pošty mají podle Dvorského v současnosti více členů než největší odborový svaz Podnikový koordinační odborový výbor České pošty.

Organizátory od stávky neodvrátil ani slib představitelů vlády rozdělit zaměstnancům třetinu z 1,4 miliardy korun z kompenzace univerzální služby, což by znamenalo odměnu zhruba 1200 až 1400 korun na zaměstnance měsíčně.