Pošťáci by mohli dostat přidáno, na zvýšení platů půjde až půl miliardy

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: ctk

Česka pošta řeší desítky tisíc reklamací ročně.
Česka pošta řeší desítky tisíc reklamací ročně.
Lidé ve Vidoníně chodí na poštu do trafiky.
Česká pošta
Podle pošťáka ho Česká pošta šikanuje
8
Fotogalerie

Stát by mohl na začátku příštího roku uvolnit pro Českou poštu zhruba 1,4 až 1,5 miliardy korun jako kompenzaci za poskytování základních služeb v letech 2013 a 2014. Třetina z toho půjde na růst platů, což představuje 1200 až 1400 korun na zaměstnance měsíčně. Po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou, vedením pošty a odbory to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. Menšinové odbory budou přesto v pondělí stávkovat.

O možnostech vyplatit kompenzaci za poskytování základních služeb v rozsahu objednaném státem v současnosti podle Sobotky jednají ministerstva vnitra a financí. Chovanec chce, aby se problém vyřešil v lednu nebo v únoru, aby pošta v příštím roce peníze dostala. Kompenzaci měl původně hradit fond, do kterého měli přispívat všichni hráči na poštovním trhu, fond ale nakonec fyzicky nevznikl a povinnost úhrady přešla na stát.

Sobotka požádal generálního ředitele Martina Elkána a Chovance aby dodali v první polovině příštího roku strategii rozvoje pošty včetně strategie mzdového vývoje. "Nárůst platů musí pokračovat i v příštích letech," uvedl premiér. Využití kompenzace za univerzální službu je podle něho jediná možnost, jak toho v současnosti dosáhnout.

Pro příští roky je pro poštu v zákoně zakotvený maximální objem kompenzace ve výši půl miliardy korun. Podle Chovance se bude muset buď snížit rozsah služeb, které stát od podniku vyžaduje, nebo se částka v zákoně musí zvýšit.

Menšinové poštovní odbory vyhlásily na pondělí dvouhodinovou výstražnou stávku na podporu svého požadavku zvýšit mzdy o 2500 korun. Vedení pošty, Sobotka i Chovanec požadavek odmítli jako ekonomicky nereálný. Vedení pošty navíc považuje stávku za nezákonnou, protože stávkující do dneška nedodali seznam lidí, kteří se k protestu připojí. Těch má být asi 6200, tedy pětina všech zaměstnanců.

"Není možné ustoupit nesmyslným požadavkům. Jsme připraveni vánoční nápor zvládnout," uvedl Elkán. Po oznámení stávky údajně podnik přichází na tržbách o tři až pět milionů Kč denně, protože se klienti bojí posílat balíky.

Průměrná mzda v podniku se pohybuje kolem 22 700 korun a na konci roku má být zhruba 23 tisíc korun měsíčně, tedy více než 4000 korun pod celostátním průměrem. Premiér připomněl, že v letech 2008 až 2014 se platy vůbec nezvyšovaly, od roku 2015 do 2017 pošta zvýšila mzdové výdaje o 1,2 miliardy korun, z toho 800 milionů čerpala z úspor získaných přesoutěžením většiny smluv.

Pro příští rok se s většinou odborářů dohodla na zvýšení mezd o 2,6 procenta, tedy zhruba 550 korun.

Česká pošta zaměstnává přes 30 tisíc lidí, z toho víc než 90 procent je v provozu a obchodu. Podnik má 3200 poboček. Pošta loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o čtvrtinu na 302 milionů korun.