Stávky pilotů poslaly aerolinky SAS do hluboké ztráty. Akcie firmy reagovaly propadem

Aerolinky SAS

Aerolinky SAS Zdroj: profimedia.cz

Aerolinky SAS - stávka pilotů
Aerolinky SAS - stávka pilotů
Aerolinky SAS - stávka pilotů
4
Fotogalerie

Skandinávské aerolinky SAS ve druhém fiskálním čtvrtletí více než zdvojnásobily ztrátu před zdaněním z 488 milionů švédských korun před rokem na nynějších 1,22 miliardy švédských korun (2,9 miliardy korun). Hlavní příčinou tohoto nárůstu je stávka pilotů na přelomu dubna a května, která firmu podle odhadu celkově přišla na 650 milionů švédských korun, z toho 430 milionů za druhý kvartál.

Výsledky SAS byly podstatně horší, než předpovídali analytici v průzkumu agentury Reuters. Ti očekávali ztrátu 808 milionů švédských korun. Vedle stávky se do nich promítly i vyšší ceny paliv a oslabení kurzu švédské koruny, ale také snížení poptávky po domácích letech, zejména ve Švédsku, uvedly SAS.

Kvůli stávce pilotů za vyšší mzdy společnost v období od 26. dubna do 3. května zrušila na čtyři tisíce letů, a zasáhla tak plány 370 tisíc cestujících. Ve sledovaném čtvrtletí to bylo 2700 letů a 270 tisíc lidí. Čtvrtletí skončilo v dubnu.

Přepravce sice už dříva naznačoval, že za celý fiskální rok bude před zdaněním v černých číslech, nyní však uvedl, že splnění tohoto cíle bude náročné.

SAS se snaží čelit vysokým cenám pohonných hmot a konkurenci nízkonákladových společností, jako jsou Norwegian Air nebo Ryanair. Řadu let už snižují náklady a obnovují stárnoucí leteckou flotilu. Aerolinky jsou ve vlastnictví Švédska a Dánska, Norsko už celý svůj podíl prodalo.

Akcie aerolinek na zprávu zareagovaly propadem o více než pět procent, za letošní tak ztratily už přes 32 procent.