Středoevropští prezidenti chtějí evropský fond pro dopravu

V Praze 11. prosince začal dvoudenní summit prezidentů zemí Visegrádské skupiny (V4), Slovinska a Rakouska. Na snímku zleva prezidenti Andrej Kiska (Slovensko), Borut Pahor (Slovinsko), János Áder (Maďarsko), Bronisław Komorowski (Polsko), Heinz Fischer (Rakousko) a Miloš Zeman (ČR).

V Praze 11. prosince začal dvoudenní summit prezidentů zemí Visegrádské skupiny (V4), Slovinska a Rakouska. Na snímku zleva prezidenti Andrej Kiska (Slovensko), Borut Pahor (Slovinsko), János Áder (Maďarsko), Bronisław Komorowski (Polsko), Heinz Fischer (Rakousko) a Miloš Zeman (ČR). Zdroj: CTK

Prezidenti zemí visegrádské čtyřky, Rakouska a Slovinska jsou pro vytvoření evropského investičního fondu na podporu dopravní infrastruktury. Při zahájení jejich dnešního jednání na Pražském hradě to řekl český prezident Miloš Zeman.

Zeman na začátku zasedání hovořil o chystaném společném prohlášení prezidentů, které prý pravděpodobně bude spíše obecné. Má ale obsahovat i některé konkrétní body. „V této souvislosti bych rád zmínil naši společnou podporu polskému návrhu na vytvoření společného evropského investičního fondu pro dopravní investice, protože se domnívám, že by přispěl ke zlepšení dopravní infrastruktury nejenom v oblasti střední Evropy, ale v dalších částech Evropské unie,“ uvedl Zeman.

Během zasedání zástupci zemí mluvili podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka především o výstavbě a modernizaci železničních spojení, například Prahy s Vídní a Lincem nebo Bratislavy s Budapeští. Mluvilo se také o modernizaci vlakového spojení mezi severem a jihem z polského Štětína do slovinského Koperu.

Zeman zmínil záměr vybudování vysokorychlostní železnice z Frankfurtu nad Mohanem do Prahy a dále na východ. Toto spojení podle Ovčáčka nazval novodobým Orient Expresem. Představitelé šesti středoevropských zemí se také bavili o potřebě propojení dálniční sítě. Jejich setkání bude pokračovat v pátek, kdy by hlavním tématem měla být energetická infrastruktura, například plynovody, dodal hradní mluvčí.

Zeman zdůraznil význam kanálu Dunaj-Odra-Labe

Na odpoledne Zeman ostatní prezidenty pozval na výstavu o kanálu Dunaj-Odra-Labe, která bude příští týdny na Pražském hradě otevřena i pro veřejnost. „Je to můj oblíbený projekt, ale nelekejte se, nebudu vám ho vnucovat. Pouze vás seznámím s vizualizací tohoto projektu,“ poznamenal s tím, že než pro projekt začne lobbovat, chce počkat na dokončení studie proveditelnosti.

Při zahájení výstavy zdůraznil možný přínos kanálu pro dopravu, energetiku, odpočinek, ale i pro protipovodňová opatření. Projekt označil za jeden ze snů. „Bez snů je život politiků nudný a bez významu,“ poznamenal.

Výsledkem setkání prezidentů Slovenska, Polska, Maďarska, Slovinska a Rakouska má být dokument v podobě vize, jak si prezidenti představují budování dopravní infrastruktury ve střední Evropě po roce 2020. Z něj by pak mohly vycházet vlády jednotlivých zemí při jednání s Evropskou unií.

Na okraj summitu se vpodvečer s rakouským prezidentem Fischerem sešel i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle tiskového oddělení vlády spolu mluvili především o dalším rozvoji česko-rakouských vztahů, o budování dopravní infrastruktury, hospodářské spolupráci nebo podpoře společných kulturních a vzdělávacích projektů.

Prioritou podle Sobotky pro obě země zůstává dobudování dálniční a železniční infrastruktury, a to třeba kapacitní silnice mezi Brnem a Vídní. Český premiér dále ocenil, že se výrazně zvýšil počet vzájemných návštěv českých a rakouských představitelů.