Tři miliardy do fondu infrastruktury navíc, chce ministerstvo dopravy

Železnice

Železnice Zdroj: ctk

Ministerstvo dopravy plánuje rozšířit působnost Státního fondu dopravní infrastruktury. Nově by mohl fond rozdělovat peníze na stavbu a údržbu překladišť zboží z železnice na ostatní druhy dopravy, údržbu vodních cest, opravy místních komunikací v místech, kde kříží významné silnice nebo železniční trať. V novele zákona o státním fondu navrhuje ministerstvo dopravy navýšit množství peněz, které fond rozděluje, o více než 3,2 miliardy korun. Materiálem se bude ve středu zabývat vláda.

Největší částka z tohoto balíku, celkem 1,3 miliardy korun, má připadnout na železnice. To souvisí s možností rozšířit množství investičních akcí, které je možné financovat ze zdrojů EU. Podobně jako i u ostatních bodů by většina těchto peněz měla pocházet z evropských dotací, konkrétně z Operačního programu doprava pro období 2014 až 2020 a fondu CEF, uvedlo v důvodové zprávě ministerstvo dopravy.

Zhruba půl miliardy korun ročně má rovněž připadnout na podporu výstavby a údržby takzvaných multimodálních překladišť. Umožnit financování těchto terminálů, které umožňují jednodušší překládání zboží mezi kamionovou, železniční a lodní dopravou, z peněz SFDI se snaží ministerstvo dopravy dosáhnout dlouhodobě. V roce 2011 například prosazovalo podporu dokončení veřejného logistického centra v Lovosicích.

Dalších 150 milionů korun ročně má z prostředků fondu připadnout na nákup strojů potřebných pro opravy a stavby silnic a dálnic, železničních tratí nebo vodních cest. 200 milionová jednorázová dotace pak má sloužit k obnově budov a dalšího zařízení českých přístavů v Hamburku. To souvisí s plánem ministerstva na návrat lodí do v současnosti zchátralé trojice přístavů, které Česko buď koupilo, nebo je má ve správě na 99 let v rámci Versailleské dohody.

Státní fond dopravní infrastruktury letos hospodaří s částkou 94,4 miliardy korun včetně dotací z EU.