Hospodářská komora žádá peníze na krajské silnice i příští rok

Oprava silnice, dálnice

Oprava silnice, dálnice Zdroj: ctk

Hospodářská komora ČR požaduje, aby stát i příští rok uvolnil peníze na opravy silnic nižších tříd. Kraje by podle ní na údržbu měly dostat peníze přímo ze silniční daně nebo z dálničních poplatků. Zatímco letos ministerstvo dopravy prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury přispělo krajům mimořádně na opravy silnic druhé a třetí třídy částkou 4,4 miliardy korun, příští rok už peníze nejspíš nebudou.

O zastavení dotací krajům informoval minulý týden po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem ministr dopravy Dan Ťok poté, co resort dopravy nedostal ze státní kasy peníze, které požadoval. „Evropské peníze do dvojek, trojek na ty opravy, které jsme dávali letos, prostě není možné použít. Kraje nedostanou z rozpočtu roku 2016 ani korunu,“ uvedl. Místo dotace z fondu dopravy mohou prý kraje na opravy nižších tříd využít peníze, které jim formou navýšení daňového koeficientu slíbilo ministerstvo financí.

Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška ale o navýšení v pravém slova smyslu nejde. „Stát nám pouze na rozpočtovém určení daní vrátil to, co krajům sebral Miroslav Kalousek v roce 2012, my nedostáváme žádné peníze navíc, jak se snaží teď vytvářet dojem ministr financí,“ uvedl už dříve Hašek. Na příštím jednání vlády s hejtmany budou proto kraje požadovat dotaci na silnice alespoň ve výši tří miliard korun.

Řada projektů nebude zahájena

Fond dopravy má hospodařit se zhruba 52 miliardami korun ze státního rozpočtu, což je meziroční snížení o zhruba pět miliard korun. Už dříve fond uváděl, že kvůli sníženému objemu peněz nebude možné začít stavět řadu nových silničních projektů.

Ministerstvo dopravy prostřednictvím fondu dopravy financuje údržbu dálnic a silnic první třídy. O silnice druhých a třetích tříd se starají kraje, letošní příspěvek byl mimořádným opatřením, které prosadili poslanci z hospodářského výboru Sněmovny a který měl pomoci opravit nejpoškozenější úseky krajských silnic.