Ústavní soud potvrdil pětimilionovou pokutu pro Student Agency

Autobusové nádraží Florenc

Autobusové nádraží Florenc Zdroj: Stepan Bruner, E15

Ústavní soud odmítl stížnost dopravce Student Agency proti pětimilionové pokutě od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Firma zneužila dominantního postavení na lince Praha-Brno. Firma už dříve nepochodila se žalobami proti pokutě u Krajského soudu v Brně a Nejvyššího správního soudu. Student Agency s verdiktem soudu nesouhlasí, naopak Asiana jej vítá. Po konkurentovi vyžaduje náhradu škody ve výši 20 milionů korun.

Ústavní soud stížnost odmítl bez veřejného jednání koncem července jako zjevně neopodstatněnou. Připomněl, že zákonnost rozhodnutí ÚOHS byla přezkoumána už předchozími soudy. „V posuzovaném případě Ústavní soud žádné protiústavní deficity neshledal,“ uvedl ve svém nálezu.

Případ se týká situace na trhu z let 2007 a 2008. Student Agency snížila ceny kreditových jízdenek za jednosměrnou přepravu na 50 korun, později zavedla cenu 95 korun. Podle ÚOHS bylo cílem tohoto jednání vyloučit z trhu konkurenční dopravní společnost Asiana. Úřad v této souvislosti zdůrazňoval, že nepokutoval Student Agency za nízké ceny, nýbrž právě za jejich cílené použití k vytlačení konkurence z trhu.

Firma s verdiktem Ústavního soudu nesouhlasí a tvrdí, že na lince nikdy nejezdila pod náklady. „Linka byla celou dobu v zisku, stejně jako Student Agency, a cenami jsme nikdy nešli pod konkurenci. Pokud to přesto bylo vyhodnoceno jako zneužití dominantního postavení, tak je to precedent pro to, aby ÚOHS stejně pojmenoval jednání Českých drah na trase Praha - Ostrava po příchodu RegioJetu a konkurenčních dopravců,“ uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Firma podle něj očekává, že „ÚOHS toto jasné zneužití dominantního postavení ČD a podnákladových cen konečně uzavře se stejným výsledkem“.

Antimonopolní úřad původně Student Agency vyměřil pokutu přes šest milionů korun, kterou následně snížil. Případ pak měl na stole Krajský soud v Brně. Nejdříve pokutu zrušil, ale loni v září ji potvrdil poté, co ÚOHS vyhověl Nejvyšší správní soud. Ten po odvolání firmy rozhodl podruhé ve prospěch antimonopolního úřadu.

Po případ bylo klíčovou otázkou vymezení posuzovaného trhu. Rozhodnutí ÚOHS stálo na tvrzení, že v době deliktu existoval na lince samostatný trh autobusové dopravy a vlaková doprava tvořila trh odlišný. Krajský soud v Brně ve svém prvním rozhodnutí tento argument odmítl a dal za pravdu Student Agency. Loni ale svůj postoj změnil.

Společnost Asiana verdikt Ústavního soudu přivítala. Podle spolumajitelky firmy Šárky Litvinové se znovu potvrzuje, že Student Agency jednala predátorsky a v rozporu se zákony a v rozporu s dobrými mravy. „Nejsme jediní, kdo na agresivní počínání tohoto dopravce doplatili. Jsme ale jedni z mála, komu se dostává satisfakce, protože jsme se nebáli ohradit se a obrátit se k soudu. Nyní zbývá vysoudit náhradu škody, kterou nám svými nezákonnými praktikami Radim Jančura (majitel Student Agency) způsobil. Částka, o niž se soudíme, dosahuje 20 milionů korun,“ uvedla Litvinová.