Zašpuntované Olbramovice přestanou brzdit cestu na jih. Začala stavba obchvatu

Ta je tak notoricky přetížená, a jedním z tradičně problémových míst je průjezd obcí Olbramovice.

Ta je tak notoricky přetížená, a jedním z tradičně problémových míst je průjezd obcí Olbramovice. Zdroj: Štěpán Bruner, E15

Zatímco na velké části Jihočeského kraje mohou lidí ve směru z prahy do Českých Budějovic cestovat po dálnici, ve středních Čechách se předním, než najedou na dálnici D1, musi vměstnat na silnici I/3
Nyní po třech dekádách diskusí a příprav začíná stavba obchvatu Olbramovic.
Ten povede po východním okraji obce.
Vedle řady podporovatelů měla stavba i mnohé odpůrce, kteří jí dlouho bránili. Mezi ty nejaktivnější patřil provozovatel místního autobazaru a čerpací stanice, firma Davo Corporation.
Její majitelé dlouho odmítali státu prodat pozemky potřebné pro stavbu, pravidelně také podávali námitky proti stavebnímu povolení.
23
Fotogalerie

Na silnici I/3 z Prahy do Českých Budějovic se stavaři po třiceti letech debat a příprav pustili do stavby obchvatu středočeské obce Olbramovice. Obec, u ve které se hlavně o víkendech pravidelně tvoří vleklé kolony, by si měla od hustého provozu definitivně oddychnout za dva roky.

„Vždycky jsem říkal, že dokud neuvidím bagr, který se zakousne do země, nebudu věřit, že ten obchvat bude,“ řekl v úterý při slavnostním zahájení stavby Ivan Novák, starosta Olbramovic, kde žije zhruba 1300 obyvatel. Příprava stavby se několikrát zastavila kvůli finanční náročnosti a objevily se i pochyby o její potřebnosti.

Úřady v minulosti musely také řešit řadu odvolání proto stavebnímu povolení, a ministerstvo dopravy je dokonce jednou zrušilo. Námitky pravidelně podávala místní společnost Davo Corporation provozující v obci autobazar, čerpací stanici a automyčku nebo firma Imoba z holdingu Agrofert, která vlastní blízkou farmu Čapí hnízdo proslulou z kauzy premiéra Andreje Babiše (ANO).

Obchvat odmítala i menší část obyvatel Olbramovic, mimo jiné lidé z místní části Městečko, kolem jejichž domů nová silnice povede.

Stavbu naopak dlouhodobě prosazovala olbramovická radnice nebo místní spolek pro vybudování obchvatu. V letní sezóně totiž po silnici, která obec prakticky dělí vedví, denně projede až třicet tisíc aut.

Mapka obchvatu Olbramovic: Mapka obchvatu OlbramovicMapka obchvatu Olbramovic|ŘSD

Obchvat Olbramovic postaví společnost M-Silnice za 321 milionů korun. Komunikace dlouhá 3,4 kilometrů má být hotová v březnu 2023.

Provoz z přetíženého hlavního tahu za České Budějovice a do Rakouska by do budoucna měla odvést připravovaná stavba dálnice D3 na území středních Čech. Ta ale ještě nemá ani finálně schválenou trasu a její příprava ještě podle Ředitelství silnic a dálnic potrvá nejméně několik let. Pokud by hrozily další průtahy, bude podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla nutné vybudovat také obchvat Miličina, který silnice I/3 také protíná. Tam je však projekt obchvatu na samém počátku.