Ze Šternberka do Monaka. Jak jediný Čech „píská“ závody nejen elektrických formulí

Tomáš Kunc

Tomáš Kunc Zdroj: E15 Tomáš Lébr

Tomáš Kunc je jediný Čech, který soudcuje závody formulí 3, formulí 2, ale i formule E, tedy velmi progresivní odvětví automobilového sportu, kde soutěží bezemisní monoposty s baterií pod „kapotou“.

Byl to Papa, otec a legendární francouzský herec, kdo nasměroval životní kariéru úspěšného závodníka Paula Belmonda k formulím. A stejně tak otec Tomáše Kunce přivedl do světa rychlých kol svého syna. Elektrické formule cesty obou propojily. Kunc zasedá mezi trojicí sportovních komisařů, kteří dbají na fair-play během závodů, a jejich soud vždy doplňuje o svůj pohled z praxe i některý z bývalých či aktivních pilotů. To jsou chvíle, kdy se Tomáš Kunc s Paulem Belmondem setkávají. „Vyprávěl, jak trávil dětství v Monaku a Nice. Když ho táta vzal na první velkou cenu Monaka, hned věděl, že chce být závodníkem. Tam se vše rozhodlo. Vždy se mi s ním velmi příjemně spolupracuje,“ vychvaluje Kunc Belmonda mladšího.

Formule, která může do Londýna

Rodák ze Šternberku nejprve spolupořádal domácí závody do vrchu na legendární trati Ecce Homo, nedlouho poté přešel v roce 2006 do Autoklubu ČR. V jeho dresu objížděl české sportovní podniky, později i ty mezinárodní: například proslulé vytrvalostní závody v Le Mans. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!