Důvěra investorů v Německu je téměř na dvouletém minimu

Továrna Siemensu v Berlíně

Továrna Siemensu v Berlíně Zdroj: Siemens

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v září dále klesala a dostala se na nejnižší úroveň za posledních 20 měsíců. Úterní údaje mannheimského institutu ZEW podle agentury Reuters naznačují, že největší evropskou ekonomiku zasáhlo napětí mezi Ruskem a Západem kvůli krizi na Ukrajině. Daň si ale prý vybrala i nejistota ohledně blížícího se referenda o nezávislosti Skotska.

Index ekonomické důvěry ZEW, který vyjadřuje ekonomická očekávání pro nejbližší budoucnost, klesl na 6,9 bodu ze srpnových 8,6 bodu. V poklesu pokračoval bez přerušení devátý měsíc, přičemž zářijový údaj je nejhorší od prosince 2012. Je ale lepší než očekávání analytiků v průzkumu Reuters, kteří počítali se snížením na 4,8 bodu.

Údaje jsou založeny na anketě mezi 234 analytiky a investory uskutečněné od 1. září do 15. září. Prudký propad nastal u dílčího ukazatele vnímání současné situace, který se snížil na 25,4 bodu ze srpnových 44,3 bodu. To je výrazně horší výsledek oproti očekáváním. Nejpesimističtější odhady předpokládaly snížení na 30,0 bodu.

Výsledky ovlivnili i Skotové

Velkou starost podle ekonoma ZEW Friedera Mokinskiho vyvolaly důsledky čtvrtečního skotského referenda. Velká Británie je pro Německo třetím největším vývozním trhem.

Podle ekonoma společnosti ING Carstena Brzeskiho index ZEW ukazuje, že přinejmenším účastníci kapitálových trhů rychle ztrácí důvěru v příběh německého růstu. „Zvýšená nejistota plyne z geopolitického napětí, ukrajinské krize, ekonomického dopadu sankcí a možné obchodní odvety a ze všeobecného zpomalování rozvíjejících se tržních ekonomik,“ podotkl podle Reuters.

Role embarga na Rusko

Západ od jara uvalil na Rusko v několika kolech sankce, na které Moskva reagovala dovozním embargem na velkou část zemědělských produktů z Evropské unie, USA a několika dalších západních zemí. Německá ekonomika, na které závisí i mnoho českých firem, má rozsáhlé obchodní vztahy s Ruskem. Zboží tam posílá zhruba desetina německých vývozců.

Německá ekonomika po solidním růstu v prvním čtvrtletí, ovlivněném nebývale mírnou zimou, ve druhém kvartálu nečekaně klesla o 0,2 procenta. Nedávné průzkumy ukázaly, že důvěra podnikatelů se zhoršuje a růst německého soukromého sektoru zpomaluje. Průmyslové zakázky, výroba a přebytek zahraničního obchodu ale v červenci stouply.