Důvěra v českou ekonomiku roste u firem, u lidí jde dolů

Výroba Škody Superb

Výroba Škody Superb Zdroj: Skoda Auto

Firmy stále více důvěřují tuzemské ekonomice, spotřebitelé však o poznání méně. Celkově se důvěra v srpnu zvýšila, její souhrnný ukazatel proti červenci stoupl o 0,4 bodu na osm bodů, uvedl Český statistický úřad.

Ukazatel důvěry podnikatelů se v posledním prázdninovém měsíci proti červenci zvýšil o jeden bod na 11,1 bodu. „Za zlepšením stojí celkové ekonomické oživení, které se projevuje takřka na všech oborech,“ uvedl analytik Home Credit Michal Kozub. Tempo výroby by se v příštích třech měsících ale změnit nemělo.

Mezi podnikateli byla důvěra meziměsíčně vyšší ve stavebnictví, ve službách i v průmyslu, naproti tomu v obchodě šla dolů. „V sekci podnikatelů nedošlo k zásadním posunům. Důvěra v průmyslu, který má velký vliv na celkový výsledek, mírně vzrostla, naopak v obchodě klesla,“ komentoval Kozub.

Příznivé zprávy ze stavebnictví

„Dobrá zpráva přichází ze stavebnictví. Tady se situace dlouhodobě zlepšuje, a důvěra není v tak tragických hodnotách. Meziročně je hodnota lepší o dvacet bodů,“ uvedl Kozub. „Za zlepšením stojí hlavně postupné oživení stavebního trhu, investice do infrastruktury, stejně tak větší zájem na straně soukromých investorů. Oživující průmysl pomáhá vytvářet poptávku pro stavebnictví a proto i tady se zlepšují výhledy do budoucna,“ dodal.

„Stavebnictví i realitní trh mají to nejhorší už za sebou. Výsledky za první polovinu letošního roku byly velmi slibné, i když byly ovlivněné mírnou zimou. Předpokládáme, že druhá polovina letošního roku bude o něco slabší, ale stavebnictví se po šestileté recesi vrací k postupnému mírnému růstu,“ dodal analytik ČSOB Petr Dufek.

Sezónně očištěné indikátory důvěry 2008 - 2014Sezónně očištěné indikátory důvěry 2008 - 2014

Obava z horší budoucnosti vzrostla

V porovnání s loňským srpnem jsou ukazatele celkové důvěry i důvěry podnikatelů a spotřebitelů vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry v srpnu meziměsíčně klesl o dva body na minus 4,3 bodu. Podle zjištění statistiků mezi lidmi vzrostla obava ze zhoršení celkové ekonomické situace pro příštích dvanáct měsíců. Obavy z jejich vlastní finanční situace jsou zhruba stejné, ale po setrvalejším poklesu se opět zvýšily jejich obavy ze zvýšení nezaměstnanosti.

Důvěra v Německu padá
Rostoucí optimismus tuzemských podnikatelů nesdílí v Německu. Nálada mezi německými podnikateli se už čtyři měsíce za sebou zhoršuje. Firmy největší evropské ekonomiky trápí ukrajinská krize a dopad západních sankcí vůči Rusku.