Jak si správně nastavit životní pojištění: Nechte si poradit od zkušeného bankéře

Jak si správně nastavit životní pojištění: Nechte si poradit od zkušeného bankéře

Jak si správně nastavit životní pojištění: Nechte si poradit od zkušeného bankéře Zdroj: Česká spořitelna, a.s.

Češi poměrně často pojišťují majetek, ale na životní pojištění myslí jen necelá polovina z nich. Přitom správně sjednané životní pojištění nám kryje záda v případě nečekaných. V případě úmrtí pak dokážou výrazně pomoct rodině. Zjistěte, jak si správně nastavit životní pojištění, co se vyplatí pojistit a na co si dát u životního pojištění pozor.

Životní pojištění: Na co si dát pozor

Jedno univerzální životní pojištění bohužel neexistuje. Jeho výše se odvíjí od mnoha faktorů a ovlivňuje ho životní situace, zdravotní stav, povolání, výše příjmů i váš věk.

Bankéř by vám měl s nastavením životního pojištění poradit. Důležité je nezamlčovat podstatné informace a nevymýšlet si lepší zdravotní stav, než skutečně máte.

Při uzavírání pojistky váš totiž čeká vyplnění zdravotního dotazníku. V případě žádosti o vyplacení pojistného plnění si pojišťovna váš zdravotní stav prověří. Pokud zjistí, že jste uvedli nepravdivé informace, může vám vyplatit nižší částku, nebo dokonce plnění odmítne zaplatit.

Jste kuřák? V takovém případě můžete mít pojistku dražší, protože jste pro pojišťovnu rizikovější.

Před uzavřením životního pojištění si také zjistěte všechny výluky z pojištění.

Co má smysl pojistit a co spíš ne

Před uzavřením pojistky zvažte, jaká rizika se vás reálně nejvíce týkají. Jak vás ovlivní úraz nebo dlouhodobá nemoc, co budete dělat v případě trvalých následků úrazu, případně invalidity.

Má životní pojištění zajistit pouze vás nebo i vaši rodinu?

Pojištění smrti

Málokdo chce na takovou situaci myslet, ale pokud máte závislého partnera nebo nezletilé děti, pak se rozhodně doporučuje pojistit se i na případ úmrtí. Životní pojištění rozlišuje úmrtí následkem nemoci nebo úrazu. Případně se dá pojistit obojí.

Pojistit se na případ úmrtí se doporučuje pokud máte třeba hypotéku. Aby se nestalo, že v případě vašeho náhlého odchodu zůstane rodina bez příjmu i bez střechy nad hlavou.

Pojištění invalidity

Na riziko invalidity se většina Čechů pojišťuje, ale pozor na to, že pojišťovna rozlišuje invaliditu v důsledku úrazu a v důsledku nemoci.

Myslete proto na to, že invaliditu a nemožnost vrátit se do běžného života může způsobit nejen vážná   dopravní nehoda, ale i nemoc. Psychická onemocnění nebo problémy s pohybovým aparátem mohou za většinu případů invalidity.

Při vyplácení pojistného plnění se posuzuje, do jakého stupně invalidity spadáte. Dopředu těžko odhadnete, jak moc vás invalidita ovlivní a jestli vás čekají trvalé následky.

Proto si pojištění nastavte co nejlépe, abyste pak nebyli nepříjemně překvapení. Pokud si totiž pojistíte jen invaliditu následkem úrazu, v případě nemoci vám pojišťovna nemusí nic vyplatit.

Pojištění pracovní neschopnosti

Do dlouhodobé pracovní neschopnosti se můžete dostat snadno. Proto je to také nejčastější situace, na kterou se vyplatí pojistit.

Pokryje vám výpadek příjmů v případě úrazu i nemoci. Máte to ale své podmínky. Nejdřív si určíte, od kolikátého dne pracovní neschopnosti chcete dostávat od pojišťovny peníze.

To má každá pojišťovna nastavené různě. Někde to jde o patnáctého dne, jinde od třicátého a někde od šedesátého dne na neschopence. V tomto případě jde vlastně o formu spoluúčasti.

Životní pojištění také pravidelně upravujte

Životní situace se neustále mění a na to by mělo reagovat i vaše životní pojištění. Rozhodně není ideální si pojistku „nějak nastavit“ a nechat ji ležet několik let beze změny.

V průběhu času můžete měnit pojistnou částku, pojištěná rizika i obmyšlenou osobu. V případě, že si nejste jistí, jak by mělo vaše životní pojištění vypadat, obraťte se na svého bankéře. Například v případě Flexi pojištění od České spořitelny si můžete nechat poradit jak po telefonu, tak na pobočce.