Jízda na koni není jen pro majetné. V Česku stoupá počet koní i amatérů

Sportovní ředitelka Prague Playoffs Markéta Šveňková na týmové fotografii

Sportovní ředitelka Prague Playoffs Markéta Šveňková na týmové fotografii Zdroj: CET/Tomáš Holcbecher

Sportovní ředitelka Prague Playoffs Markéta Šveňková při dekorování v O2 aréně
Sportovní ředitelka Prague Playoffs Markéta Šveňková s Annou Kellnerovou
Prague Playoffs
4
Fotogalerie

Česká republika se posouvá mezi vyspělejší země jezdeckého sportu. Roste počet koní a rozšiřuje se i členská základna. O zvýšené oblibě tohoto sportu svědčí také početné české zastoupení na loňských olympijských hrách nebo další ročník parkurového klání Prague Playoffs, které se uskuteční od 17. do 20. listopadu v pražské O2 areně.

„Jezdecký sport není jen pro vyvolené a bohaté. Je přístupný pro všechny na různých úrovních. Existují jezdecké školy, kde je možné si zaplatit samostatné lekce a není hned nutné pořizovat si vlastního koně,“ říká sportovní ředitelka Prague Playoffs Markéta Šveňková.

Připouští přirovnání s golfem, který se v devadesátých letech minulého století proměnil ze „snobské“ zábavy ve sport pro širší veřejnost. „I my už toto máme za sebou, což vidíme na stoupajících číslech členů jezdecké federace. Je mnoho těch, kteří se jezdectví věnují na rekreační a amatérské úrovni,“ doplňuje Šveňková.

Podle posledních údajů přesáhl počet koní v Česku letos hranici sto tisíc, což už se při přepočtu na obyvatele blíží státům s tradičnějším zájmem o koně. „V přetechnizované době plné stresu je čím dál tím přirozenější, že člověk vyhledává možnosti odreagování a kontaktu s přírodou a zvířetem. Jízda na koni vám poskytne vše, zapomenete na každodenní starosti,“ vysvětluje ředitelka největšího parkurového závodu v Česku.

Přestože na něj dorazí koně v cenách až ve stovkách milionů korun, základem nejsou peníze, ale právě láska ke zvířatům, v tomto případě koním. Proto Šveňková vybízí i děti, aby se přišly na špičkové závody podívat: „Uvidí, co obnáší nejen jízda na koni, ale také zjistí, jestli se nebudou bát přímého kontaktu se zvířetem.“

A pokud ne, pak už vede jednoduchá cesta do mnoha klubů s jezdeckými školami i pro nejmenší děti. Naučí se, jak správně ke koním přistupovat, jak je ošetřovat nebo krmit. „Zde doporučuji, si předem prověřit, jestli má daná škola licencované cvičitele a trenéry, jestli dodržují pravidla bezpečnosti, tedy zda mají jezdci ochranné přilby, bezpečnostní vesty a jestli má škola k dispozici vhodné koně.“

Cena běžného koně pro amatéra se pohybuje od 70 do 250 tisíc korun, záleží na jeho využití, jestli má být sportovní nebo rekreační, u sportovních koní logicky stoupá. „Pro chovatele i některé jezdce může být kůň investicí. Zvlášť když vychovají mladého koně, který díky výcviku a zkušenostem získává na ceně,“ uzavírá Markéta Šveňková.

Měsíční náklady na ustájení, krmení senem, granulemi či ovsem, napájení a čištění boxu se pohybují kolem deseti až 15 tisíc korun měsíčně. Záleží na regionu.

Global Championships Prague Playoffs se uskuteční v pražské O2 areně od 17. do 20. listopadu 2022. Informace o vstupenkách najdete zde.

Prague PlayoffsPrague Playoffs|Prague Playoffs/Kateřina Návojová