Kdo dostává místo stravenek paušál, chodí méně na obědy. Restauratéři údajně tratí miliardy

Pokles tržeb pociťují díky stravovacímu paušálu i kantýny

Pokles tržeb pociťují díky stravovacímu paušálu i kantýny Zdroj: archiv

Pokles tržeb pociťují díky stravovacímu paušálu i kantýny
Pokles tržeb pociťují díky stravovacímu paušálu i kantýny
3
Fotogalerie

Letos zavedený stravovací paušál má údajně přímý vliv na menší návštěvnost kantýn a restaurací přes obědy. Vyplývá to z průzkumu Unie zaměstnavatelských svazů. Restauratéři chtějí, aby lidé mohli použít paušál jen na teplá jídla a ne na běžné výdaje.

Pravidelně na oběd do restaurací chodí nyní 53 procent majitelů stravenek, ale jen 29 procent lidí, kteří místo nich dostávají stravovací paušál, tedy nezdaněné peníze k výplatě navíc. „Pro gastrosektor tato změna znamená, že ročně utrží o 7,8 miliardy korun méně,“ tvrdí Vít Jásek, výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů (UZS), která na toto téma udělala průzkum. Ztráta se podle něj bude prohlubovat, pokud na paušál přejdou i další firmy, které dosud měly stravenky nebo kantýny.

Návštěvy restaurací omezilo v porovnání s dobou před pandemií covidu podle průzkumu UZS 27 procent Čechů. Místo toho si nosí jídlo z domova. Alespoň jednou týdně si jej do práce nyní bere 63 procent Čechů, třikrát do týdne a častěji pak kastrůlek z domova nosí 35 procent lidí.

Podle průzkumu v tom výraznou roli hraje právě nově zavedený stravovací paušál, platný od letošního ledna. Paušál podle průzkumu UZS nyní má 13,9 procenta zaměstnanců, tedy 550 tisíc lidí. Z toho převážná část – 450 tisíc lidí – dříve dostávala stravenky.

Restauratéři by byli nejraději, kdyby paušál sloužil svému účelu a nebyl pouze nezdaněnou hotovostí, využívanou k libovolným účelům. „V okolí zavedlo několik firem místo stravenek paušál a je vidět, že nám přes poledne ubylo hostů. Jestli chce vláda restauracím pomoct, tak by měla paušál zrušit nebo zařídit, aby šel používat jen v restauracích,“ uvádí majitel restaurace Neptun v Liberci Petr Jandura.

S ním si notuje i šéf hospody U Šimla v Karlových Varech Alexandr Poláček: „Lidé, kteří dostali paušál, k nám chodí na obědy minimálně. Ti, co dostávají stravenky k nám na obědy naštěstí stále chodí. Logiku paušálu nechápu. Kdyby byl zrušen, nebo omezen pouze na stravování, tak to restauracím pomůže.“

Stravovací paušál má dopad i na kantýny. Do nich podle průzkumu přestala chodit asi desetina z těch, kteří nyní dostávají paušál. Odchod strávníků bude pro kantýny už letos znamenat podle UZS propad o zhruba jednu miliardu korun.

Do loňského roku bylo možné využívat daňové zvýhodnění na stravování dvojím způsobem. Ti zaměstnavatelé, kteří svým zaměstnancům nebyli schopni zajistit stravu ve firemní jídelně, dávali svým pracovníkům většinou stravenky na nákup jídla. Některé firmy však nenabízely ani stravenky, například z úsporných důvodů nebo kvůli administrativní náročnosti papírových poukázek.

Nový zákon měl tedy pomoci především zaměstnavatelům, kteří tak mohou poskytovat stravovací paušál bez placeného zprostředkovatele a papírování. Daňově zvýhodněné stravování bylo mířeno hlavně na malé firmy nebo živnostníky s jedním nebo dvěma zaměstnanci.