Pod lupou: Jak přežít inflaci a vydělat? Diverzifikujte investice a mějte hotovost bokem

Video placeholde

Dennodenní turbulence na světových trzích plynoucí z nekončící koronavirové pandemie přináší investorům četné nástrahy, ale i příležitosti. Jak ochránit peníze před rostoucí inflací? Do čeho investovat a jak se vyhnout přílišným rizikům? Téma rozebrali hosté diskusního pořadu Pod lupou pořádaného deníkem E15.

Navzdory často narušeným dodavatelským řetězcům a četným nedostatkům klíčových komponentů, například čipů, se dál daří akciovým trhům. Řada z nich je na historických maximech. Klíčové je však investice vhodně diverzifikovat, shodli se hosté pořadu.

„Základem jsou akcie. V porovnání se státními dluhopisy je to pořád investiční hitparáda. Mám rád drahé kovy. Část investic, 5 až 10 procent, naopak může jít do rizikovějších titulů, krypta či fintechů,“ řekl ekonom platební instituce Roger, Dominik Stroukal.

K nejoblíbenějším způsobům, kam dát peníze, patří investování do indexů, které zahrnují větší množství nejvýkonnějších titulů, například známý index S&P 500, kam patří mimo jiné Microsoft, Apple, Amazon či Tesla.

„Tenhle druh investování dával, dává a zřejmě i bude dávat smysl. Jeho neduha je, že až příliš investorů se k této cestě upíná. Vyvolává to obavy z vytvoření bubliny,“ varoval obchodní ředitel společnosti XTB Vladimír Holovka. Riziko podle něj spočívá v tom, že investoři nevyhodnocují, zda je daná společnost trhem optimálně ohodnocena, ale bezmyšlenkovitě investují do trhu jako celku. Ten se pak nebezpečně nafukuje.

Opačný pohled prezentoval Stroukal. „Může to být tak, že se vyfukuje bublina aktivního investování do konkrétních akcií. Možná jsme si jen mysleli, že jsme všichni Warrenové Buffettové a umíme si správně vybrat akcii,“ podotkl Stroukal s tím, že on sám se přesunul k pasivnímu investování do indexů.

Své místo v portfoliu každého alespoň trochu odvážného investora by měla mít nejznámější kryptoměna bitcoin, shodli se hosté Pod lupou. „Nebudu si skrze něj spořit na důchod, dává ale možnost vhodně diverzifikovat,“ řekl zakladatel portálu Trade.cz, Petr Plecháč. V případě bitcoinu se musí investoři mentálně připravit na výraznou volatilitu.

„Při současné inflaci dnes může být větší risk nechat ležet peníze na běžném či spořícím účtu,“ glosoval Plecháč. Připomněl též, že se stal bitcoin oficiální měnou v latinskoamerickém státě Salvadoru.

Kromě „all-in“ sázky na bitcoin by se měli investoři vyhnout i přílišnému se soustředění pouze na nejviditelnější akcie, uvedl Stroukal. „Nedivím se, že si investoři kupují třeba Teslu. Je zábava ji sledovat, má charismatického šéfa, jsou s tou společností spřízněnější, než když si koupí akcie typově Berkshire Hathaway. Tím si vysvětluji, proč se entity jako Tesla nafukují. Máte-li odvahu, můžete se na tom svézt taky,“ řekl Stroukal.

Řada investorů se chce spíše pobavit než zodpovědně dbát o budoucnost svých peněz. „Politika centrálních bank a vlád stlačila výnosy strašně nízko, vidíme to na takzvaných bezrizikových aktivech. Výnosy na státních nebo korporátních dluhopisech jsou v záporu. Nelze se pak divit, že jsme tlačeni do zábavy typu akcií Tesly,“ dodal Stroukal.

Rizik a nášlapných min nastražila pandemie nespočet. Investoři by se proto neměli chránit pouze diverzifikací. „Akciové trhy jsou na maximech, mluví se o realitní krizi v Číně. Možná bude moudré nevsadit vše, ale mít hotovost bokem. Myslet na zadní vrátka,“ uzavřel Plecháč.

Hosté pořadu Pod lupou: Dominik Stroukal, Petr Plecháč a Vladimír Holovka (zleva).Hosté pořadu Pod lupou: Dominik Stroukal, Petr Plecháč a Vladimír Holovka (zleva).|e15